MUNDIAL

França fa fora del Mundial la Bèlgica de Robert Martínez

Passa a la final després de vèncer 1-0

França fa fora del Mundial la Bèlgica de Robert MartínezÒSCAR MIRON

La selecció de França s’ha convertit en la primera finalista del Mundial de Rússia en vèncer aquest dimarts, amb un cop de cap de Samuel Umtiti, a la Bèlgica de l’entrenador lleidatà Robert Martínez (1-0), desarticulada per la velocitat gal·la, i jugarà la seua tercera final mundialista a la recerca del seu segon trofeu davant de Croàcia o Anglaterra.

El partit va ser seguit en directe des de Balaguer, localitat natal del tècnic belga, per més d’un centenar de persones a través d’una pantalla gegant.

Per primera vegada dominat en el torneig, el combinat de Didier Deschamps, capità d’aquella França campiona el 1998, no va renunciar a les senyes d’identitat que li han guiat fins l’última ronda. Exhibint el seu ràpid contraatac i la seua precisió a les passades, va ser tanmateix una jugada a pilota aturada la que va obrir la porta de la final.

El gol del central barcelonista Samuel Umtiti, que va emular a Thuram en les 'semis' del 1998, en van tenir prou els gals per deixar fora de competició a la selecció revelació, i de passada a Robert Martínez, de Balaguer, i a un altre històric 'bleu', Thierry Henry, present tant en la consecució de l’únic títol amb mundialista francès com en la frustrada final del 2006.

Ara, tot França provarà de rescabalar-se de la mà d’un equip que busca el seu premi després de l’amarga resolució de l’Eurocopa del seu país, on van acabar subcampions. Croàcia o Anglaterra seran el seu rival.

En un atapeït Estadi de Sant Petersburg, ambdós contendents van oferir un inici trepidant; el quadre francès va retenir l’esfèric en els primers minuts i a punt va estar d’aprofitar l’acceleració de Mbappé, però el combinat belga aviat es va apropiar del pes del joc amb el seu capità, Eden Hazard, com a principal baluard.

Va ser precisament l’ariet del Chelsea el que més a prop va ser d’obrir el marcador, primer en un tir creuat que va marxar fora al quart d’hora i tres minuts després en un tret que Varane va haver de desviar a córner. Abans, en el minut 12, Courtois es va veure obligat a sortir per frustrar una ocasió del davanter del Paris Saint-Germain després d’un precís passi de Pogba.

También Hugo Lloris va deixar el seu segell en l’oportunitat més clara de la primera meitat per als de Roberto Martínez, en el minut 21; Alderweireld va recollir una pilota solta dins de l’àrea i va armar un cop amb l’esquerra que va obligar l’estirada del porter gal.

El mateix exjugador de l’Atlético va desbaratar poc després un rematada perillós de Kylian Mbappé en el que va donar inici a la reacció dels de Didier Deschamps, que van començar a aprofitar els espais entre línies i la seua velocitat. I és que ja a prop del descans, Pavard es va plantar mà a mà davant de Courtois, que va treure amb el peu un tret que s’hagués colat en el fons de les malles.

La insistència 'bleu' va trobar a la fi premi després del pas per vestidors, encara que contra tot pronòstic, en un partit d’anades i vingudes i intercanvi de cops, va arribar a pilota aturada. Griezmann va botar un córner que el barcelonista Samuel Umiti, sol al primer pal, va rematar de cap dins de la meta belga.

El gol va baixar el suflé una Bèlgica fins llavors ben posicionada, que es va carregar de grogues en el seu intent d’evitar les mortals contres franceses. Encara així, es va permetre un parell d’ocasions aïllades, un cop de cap de Fellaini i un tret de Witsel que va aturar Lloris.

Tanmateix, la glòria ja era reservada; Tolisso encara va poder incrementar el compte en el descompte, però Courtois va treure la mà per lluir-se en el seu últim minut de Mundial. Ara, França centra ara la seua mirada en el que passi aquest dimecres a l’Estadi Luzhniki de Moscou, on Croàcia i Anglaterra dirimiran l’altre lloc per buscar la glòria. La final, diumenge també a la capital russa.

Per la seua part, Robert Martínez va lamentar que el seu equip hagi estat eliminat del Mundial "per un detall".

"És terrible per a nosaltres, el partit va estar molt tancat i es va decidir per un detall", va dir Robert Martínez, després de l’eliminació micròfon de RTBF.

"L’actitud dels jugadors va ser excel·lent i això és el que hem de recordar, ho van donar tot fins l’últim segon, pressionem fins el final, un gol en un córner és part dels detalls", va destacar el tècnic lleidatà.

"Tenim que digerir aquesta decepció, encara tenim un partit per acabar bé el torneig. Estic orgullós però decebut.