CICLISME TOUR DE FRANÇA

Primer triomf espanyol

El biscaí Omar Fraile, al moment de creuar en solitari la meta.

El biscaí Omar Fraile, al moment de creuar en solitari la meta.EFE

El biscaí Omar Fraile, de l’equip Astana, es va apuntar ahir la catorzena etapa del Tour de França, amb sortida a Saint-Paul-Trois-Chateaux i arribada a Mende després de 188 quilòmetres de recorregut, firmant el primer triomf estatal a la present edició de la ronda gal·la i el primer des del 2016, quan Ion Izagirre va guanyar a Morzine la penúltima etapa.

Fraile, que va parar el rellotge a les 4 hores, 41 minuts i 57 segons, va culminar amb èxit la seua aventura en un final d’etapa no apte per a cardíacs. El corredor de Santurce, de 28 anys, va ser un dels 32 corredors escapats al començament del dia i, després de diversos atacs, va decidir emprendre l’ofensiva final a tres quilòmetres de la meta de Mende, on ja havien guanyat Marcos Serrano i Purito Rodríguez el 2005 i el 2010, respectivament.

Va haver de superar el belga Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), escapat en solitari a falta de 30 quilòmetres, i fins i tot va haver d’aguantar l’atac de Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), que va intentar a la desesperada lluitar per la victòria. Fraile va tirar amb valentia i va sentenciar el primer triomf espanyol a la ronda gal·la d’enguany segellant un final espectacular i superant els favorits en més de 18 minuts, encara que això no va canviar gens ni mica les tres primeres posicions de la classificació general.

El britànic Geraint Thomas (Sky), sempre ben escortat per la resta de l’equip, va mantenir la distància amb els escapats al no haver-hi cap dels favorits entre la trentena de fugats. Tot i així, un cop es va assolir la Cote de Croix Neuve va haver de prémer les dents perquè cap dels seus rivals no li mossegués temps. Només ho va aconseguir l’eslovè Primoz Roglic, del Lotto NL-Jumbo, que va recuperar set segons en el que va ser un petit triomf moral, però gens significatiu a la classificació general. L’Sky va mantenir a ratlla Tom Domoulin (Sunweb), tercer a la taula, i també els espanyols Mikel Landa i Alejandro Valverde, que van intentar catapultar Nairo Quintana. Res va inquietar la general, atesa la debilitat de l’escapada, però sí que va posar en alerta un Sky que sap que haurà de treballar molt dur quan arribi al Pirineu. Tant Geraint Thomas, líder un dia més, com Chris Froome i Tom Dumoulin van arribar junts, mentre que Quintana es va deixar 18 segons més, Bardet 22 i Landa 37.

Omar Fraile, que l’any passat ja es va endur una etapa al Giro d’Itàlia, va dir tot just baixar de la bicicleta que “és un dia increïble per a mi. Hem somiat amb aquesta victòria i hem treballat molt dur i per fi ha arribat. Una victòria al Tour de França que, la veritat, no podia somiar”.