SEGRE

ATLETISME CURSES POPULARS

Apassionats del 'running'

Córrer s’ha convertit en l’esport popular estrella dels lleidatans amb 138 proves l’any 2017 gestionades pel circuit més important || Han passat des de 627 fins a 21.743 corredors en set anys

Corredors d’una d’aquestes proves populars esperen el moment de la sortida.

Corredors d’una d’aquestes proves populars esperen el moment de la sortida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La febre dels lleidatans per practicar algun tipus d’activitat física i, en particular, pel running s’ha consolidat en els últims anys. L’empresa de gestió esportiva Iter5 que controla, a través del cronometratge, la major part de les carreres populars va registrar l’any passat 138 proves al llarg del territori lleidatà, de les quals 76 van puntuar per a la Lliga Ponent, el circuit atlètic més important.

Res a veure amb l’única cursa –encara que se n’organitzaven més, lògicament– i 627 corredors amb què van començar l’etapa el 2010 els propietaris d’Iter5, Enric Burgués i Eduard Aixàs. El creixement des de llavors va ser exponencial: 21 carreres el 2011; 33 el 2012; 59 el 2013; 78 el 2014; 143 el 2015 i 168 el 2016.

És a dir, que el 2017 hi va haver un lleuger descens, encara que s’estabilitzarà aquest any, en què, fins al juny, Iter5 n’havia cronometrat 90, de les quals 48 eren de la Lliga Ponent. “Organitzem al voltant del 80% de les curses atlètiques de la província, però estem en una situació d’estancament”, reconeix Enric Burgués.

“Però és lògic perquè Lleida ha arribat al seu sostre de participació. Sumar cada setmana de 300 en 300 corredors en cada carrera fins a assolir més de 20.000 participacions a l’any no és poca cosa”, adverteix.

Parla Enric Burgués de participacions perquè hi ha comptabilitzats els corredors que arriben a la meta en cada carrera i la majoria acostuma a repetir cada setmana. El nombre flotant de persones que participen en aquestes carreres, fins i tot les que ho facin una vegada a l’any, es xifra en més de 3.000 i tan sols un 10 per cent no arriba a meta o no s’hi presenta el dia de la cursa.

Una de les motivacions afegides de córrer les proves és conèixer gent i fer amistats

El preu de la inscripció d’aquestes carreres també és popular i pot anar des dels 8 fins als 20 euros. A canvi, cada poble o cada barri, si es tracta de Lleida ciutat, garanteix als corredors una organització que no té res a envejar a un esdeveniment professional. Iter5 ha popularitzat l’ús del xip per prendre els temps dels atletes –a través del sistema Championchip– que poden llogar en cada carrera si no n’han comprat un pel seu compte.

La majoria dels corredors passa de la trentena El perfil del corredor o corredora de les curses populars a Lleida no difereix dels de la resta de Catalunya o de l’Estat. Acostumen a ser homes i dones que han passat de la trentena en una franja majoritària d’edat que arriba fins als 50 anys. “Tenim gent d’uns vint anys o persones molt grans, és cert, però la majoria són homes i dones madurs, que han tornat a fer activitat física després d’estabilitzar-se professional i familiarment”, assenyala Enric Burgués, copropietari d’Iter5.

Hi ha clubs com el Xafatolls, el Lleida UA o l’Esports Truga que sí que competeixen amb nois i noies molt joves que despunten en l’atletisme, però aquests s’ho prenen més com un entrenament i tenen altres objectius esportius. “Hi ha hagut carreres en què no hem pogut entregar premi en categories inferiors a l’absoluta perquè quedava deserta la classificació”, admet Burgués. Vida social Aquest perfil de persona madura que vol encara sentir- se en forma i oblidar-se de l’estrès laboral de la setmana, també troba un altre tipus de motivació en la socialització que permeten aquest tipus de curses, continuades en el temps cada setmana i en pocs quilòmetres.

La majoria dels corredors es coneixen i córrer aquestes proves és una manera de trobar-se. 

tracking