ATLETISME CAMPIONAT D?EUROPA

Cau la primera medalla

Julia Takacs es penja el bronze en els 50 quilòmetres marxa || El veterà García Bragado va haver de retirar-se al quilòmetre 41 per problemes físics

Takacs, feliç al creuar la línia de meta després d’una cursa en què va anar de menys a més.EFE

Julia Takacs, de 29 anys, va donar ahir a Espanya la primera medalla als Campionats d’Europa d’atletisme que es disputen aquesta setmana a Berlín, gràcies al seu tercer lloc en els 50 quilòmetres marxa. L’atleta d’origen hongarès, de 29 anys i que el 2013 va residir a Lleida, va realitzar una sensacional carrera de menys a més per assolir en els últims quilòmetres els llocs de podi i acabar amb un temps de 4:15:22. Així, la campiona d’Europa sub-23 estrena metall en un Campionat d’Europa absolut.

D’altra banda, la portuguesa Inés Henriques, que va dominar gairebé en la seua totalitat la prova, va unir un nou èxit al seu títol mundial –on va establir el vigent rècord femení en 4:05:56– després de creuar la línia de meta en 4:09:20, davant de la ucraïnesa Alina Tsviliy, que es va endur la plata amb una marca de 4:12:44, a més de tres minuts de la guanyadora. A més, les espanyoles Ainhoa Pinedo i Mar Juárez van tancar la seua participació en llocs de finalistes, al ser setena (4:27:03) i vuitena (4:28:58), respectivament.

En la prova masculina, l’ucraïnès Maryan Zakalnytskyy es va proclamar campió després de completar l’exigent prova en 3:46:32, lluny del rècord del campionat i del món establert pel francès Yohann Diniz a Zuric el 2014 (3:32:33). Va sorprendre l’eslovac Matej Toth, vigent campió olímpic i mundial, que va concloure segon a 55 segons (3:47:27), mentre que el bronze va ser per al bielorús Dzmitri Dziubin (3:47:59).

Quant als espanyols, José Ignacio Díaz va ser el millor i únic finalista, novè a gairebé nou minuts (3:55:28), mentre que Marc Tur va acabar vint-i-dosè (4:09:18) i el veterà Jesús Ángel García Bragado, que també va estar establert a Lleida, va acusar problemes físics que el van obligar a retirar-se al quilòmetre 41.

La resta de la jornada va ser poc afortunada per als espanyols, especialment per a Adel Mechaal. Un any després de ser quart a la final de 1.500 dels Mundials de Londres, l’atleta d’origen marroquí va tornar a experimentar, en aquests Europeus, la sensació amarga de quedar-se a les portes de la medalla, al ser una altra vegada quart. L’italià Yemaneberhan Crippa va arribar per darrere i va arrabassar el podi a l’espanyol. El francès Mourad Amdouni es va alçar amb l’or i el belga Bashir Abdi va ser plata.