Dembélé sentencia

Un golàs des de fora de l’àrea del francès a la segona part dóna al Barça la seua tretzena Supercopa d’Espanya, el primer títol que aixeca Messi com a capità || Piqué va igualar el gol inicial de Sarabia i Ter Stegen va aturar un penal en els últims minuts

Leo Messi va aixecar el seu primer trofeu com a capità blaugrana.

Leo Messi va aixecar el seu primer trofeu com a capità blaugrana.EFE

Un golàs d’Ousmane Dembélé, amb un xut amb la dreta formidable a l’escaire, i un penal parat per Marc-André ter Stegen en els instants finals van definir ahir a Tànger (Marroc) la tretzena Supercopa d’Espanya del Barcelona, campió que va patir davant el Sevilla (1-2) per una genialitat i el seu porter. Des de l’atacant internacional francès i el porter alemany, indispensables per a la victòria, va remuntar primer i va afirmar el seu triomf després el conjunt blaugrana, en un xoc competit des del primer minut fins a l’últim, quan Wissam Ben Yedder va fallar la pena màxima que hauria dirigit el duel a la pròrroga.

No va sorprendre la posada en escena de cap dels dos equips. Ni del Barcelona, dissenyat per manejar, jugar i proposar des de la pilota. Ni del Sevilla, replegat al seu territori, que no a l’expectativa, preparat al detall per transformar qualsevol imprecisió del seu oponent, qualsevol robatori, en un contraatac fulminant, en l’ocasió que tant havia dibuixat a la pissarra.

Valverde va fer debutar Lenglet i Arthur de titulars i Arturo Vidal va entrar al final de la segona part

No li va importar la possessió a l’equip de Valverde. No estava entre les seues prioritats, i menys encara contra un adversari tan solvent i tan dominador quan la pilota és seua. El Sevilla el va esperar al seu camp per pressionar-lo i ofegar-lo en tres quarts; compacte, tens i intens quan el joc va traspassar la línia en què es determinen els atacs.

Allà, el Barcelona ja sí que es va sentir un pèl incòmode, atabalat, assetjat, sense un segon per pensar ni un centímetre per maniobrar en cadascun dels seus futbolistes, encara que Messi ni tan sols necessiti un mil·límetre o una centèsima. Aquesta era la idea del Sevilla, que va provocar d’inici el partit que volia, reafirmat a més amb un veloç 1-0.

En el minut 9, al contraatac i després d’una indecisió de Jordi Alba en el refús, el colombià Luis Muriel va recollir la pilota, va conduir, va regatejar, va atreure els dos centrals, Piqué i Lenglet, i va assistir en el desmarcatge Pablo Sarabia, que, fora del focus de Jordi Alba, va rematar amb un xut creuat per batre Ter Stegen, un gol que primer va anul·lar l’àrbitre per fora de joc del sevillista, però que després va validar el VAR. Era gol legal.

Un pla i una execució perfecta del Sevilla. Fins al minut 20, quan ja no era tan efectiu en l’oposició, quan el Barcelona, per insistència i per paciència, va superar línies, va enfilar l’àrea i va reduir el partit a l’últim terç del terreny sevillista. Tanta ronda va fer entreveure ja la igualada. No va necessitar l’equip blaugrana ni un desbordament ni una paret ni una combinació ni una passada entre la defensa. Només una falta, que precisament va forçar l’ahir titular Dembélé. Leo Messi, amb un cop amb l’esquerra entre la barrera i al pal del porter, i una doble carambola entre el pal i el meta sevillista que va transformar Gerard Piqué, tan atent com oportú en el rebuig per restablir un empat que s’intuïa i que feia justícia als mèrits del Barça, que ja havia avisat en un parell d’incursions d’Alba i Semedo per les bandes i una jugada d’estratègia després d’un córner de Messi.

No va alterar en excés les premisses del partit, agitat abans del descans de nou per Muriel i Sarabia, al qual es va creuar imponent Ter Stegen, però readaptat a un duel diferent, igual de tens, però més desordenat, més obert, menys contemplatiu del Sevilla, més directe del Barcelona i amb més alternatives en cada àrea. No va ser llavors efectiu el conjunt andalús, amb un cop de cap bombat al travesser de Franco Vázquez, que va repetir després amb un tret des de la vora de l’àrea. Tampoc ho va ser l’equip blaugrana, sobretot en una doble ocasió de Luis Suárez i Messi en què es va multiplicar Vaclik. Sí ho va ser després, quan Dembelé va deixar anar el cacau guanyador que va sorprendre el porter del Sevilla. La Supercopa estava gairebé vista per a sentència, però Ter Stegen li va posar suspens al fer caure Aleix Vidal dins de l’àrea en els últims minuts. Però l’alemany es va rescabalar de l’error i va atrapar el penal a Ben Yedder per segellar el títol.