SEGRE

CICLISME ESPORT ADAPTAT

El lleidatà Sergi Jurado, campió en superació

Sergi Jurado guanya el Campionat d’Espanya de Ciclisme per a sords, en el seu debut en la disciplina || Defensor de l’esport inclusiu, competeix en triatló i duatló amb esportistes sense discapacitat

Sergi Jurado, al centre, amb la medalla de campió d’Espanya de ciclisme per a sords.

Sergi Jurado, al centre, amb la medalla de campió d’Espanya de ciclisme per a sords.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El lleidatà Sergi Jurado (28-12-1993, Lleida) es va proclamar aquest cap de setmana Campió d’Espanya de Ciclisme per a Sords, competició que es va celebrar al velòdrom de la localitat madrilenya de Coslada. Encara que el Sergi té sordesa profunda, era la primera vegada que participava en aquesta disciplina, ja que ell, que pertany al Club Tri-4.40 de Lleida, competeix en triatló i duatló juntament amb atletes sense discapacitat, la qual cosa per a ell suposa un desavantatge, ja que, com explica, “el meu triatló és en silenci. No sento les indicacions dels jutges ni la botzina de sortida”. Per això lidera una campanya per aconseguir canvis en la normativa i que a més dels senyals acústics s’afegeixin senyals visuals. Tampoc pot participar en triatlons per a sords, perquè la Federació Espanyola d’Esports per a Sords (FEDS) no inclou aquesta modalitat en les seues competicions. Encara que porta implant coclear bilateral, no l’utilitza en les competicions a causa del risc de perdre’l i al seu elevat preu.

“Sempre m’interesso per les competicions de la FEDS, tant les de ciclisme, natació i atletisme”, explica, “i al veure la convocatòria del Campionat d’Espanya de Ciclisme vaig decidir presentar-m’hi. Era la primera vegada, així que no esperava guanyar. Per a mi és tot un èxit, un reconeixement a l’esforç i entrenament diari.” La també campiona lleidatana Eva Ledesma, que és la seua entrenadora, explica que “el Sergi ha après molt en aquests anys i la seua confiança li permet ara recollir els fruits”.

Fa campanya per canviar la normativa i que la senyalització sigui també visual en els triatlons

El Campionat d’Espanya de Ciclisme per a Sords consta de tres modalitats i la suma dels punts aconseguits determina el guanyador. Malgrat que competia per primera vegada, va quedar primer en la contrarellotge individual 1.000 metres i en la prova de puntuació, a banda de ser segon en la d’eliminació. “No estava acostumat a aquest tipus de proves i havia de tenir clares les estratègies en eliminació i puntuació.”

Jurado continuarà competint en proves amb atletes sense discapacitat, encara que les alternarà amb algunes per a sords. “Personalment crec en l’esport inclusiu –el que es practica entre persones amb i sense discapacitat i amb les mateixes regles–. En el meu cas competeixo en triatló amb tots igual. Dins de la normativa esportiva en general, els sords estem en terra de ningú, no som considerats paraatletes (no van als Jocs Paralímpics) i les normatives de les diferents federacions haurien d’adaptar-se per ser de veritat esports inclusius”, afegeix. També valora l’esforç de la FEDS per “fer arribar l’esport de competició al nostre col·lectiu”.

Debutarà amb Espanya en el Campionat d’Europa de cros Sergi Jurado debutarà la setmana que ve amb la Selecció Espanyola d’Atletisme per a Sords. La Federació Espanyola d’Esports per a Sords (FEDS) l’ha convocat per disputar el Campionat d’Europa de cros, que se celebra els dies 5 i 6 d’octubre a la localitat polonesa de Bydgoszcz. Serà també la seua primera participació en aquesta disciplina.

tracking