Sonora patacada

El Barça encaixa la primera derrota de la temporada davant del cuer Leganés, que va remuntar en tot just un minut el gol inicial de Coutinho || Les rotacions de Valverde no funcionen, però els blaugranes mantenen el liderat de la Lliga al perdre el Madrid

Natasha Andonova i Lieke Martens celebren el tercer gol.

Natasha Andonova i Lieke Martens celebren el tercer gol.EFE

El Barça va encaixar ahir la primera derrota de la temporada (2-1) davant del cuer Leganés, que va ser capaç de remuntar a la segona meitat el gol inicial de Coutinho. Tanmateix, els blaugranes mantenen el liderat al perdre també ahir el Madrid en la seua visita al Sevilla (3-0).

Butarque era a priori el lloc ideal perquè els blaugranes se sacsegessin els dubtes que pogués haver generat l’empat davant del Girona. Dos vegades havien visitat Leganés i en les dos se’n van anar amb el triomf. A més, els blanc-i-blaus arribaven com a últims amb un punt. Potser motivat pel context favorable i davant de la necessitat de dosificar els esforços, Valverde va decidir treure de l’onze dos habituals com Jordi Alba i Luis Suárez, donant entrada a Vermaelen i Munir. Pellegrino, en la seua voluntat per trobar solucions a la frustrant arrancada de curs, va optar per canviar el dibuix i algunes peces. La defensa de quatre va passar a ser de cinc, amb Tarín que ocupava el lloc de Siovas. Vesga, Óscar Rodríguez i En-Nesyri es van estrenar com a titulars.

Vermaelen no va cobrir bé El Zhar en el primer gol local i Piqué va regalar el segon a Óscar Rodríguez

“Luis Suárez i Jordi Alba havien de descansar perquè ho havien jugat tot fins ara”

Res de tot això, ni el plantejament del seu tècnic ni el del contrari, no va semblar afectar Messi. El deu col·locava els seus companys, s’oferia i progressava amb la pilota als peus arrossegant rivals amb ell. Així ho va fer al minut 11, i va trobar sol al caire de l’àrea Coutinho en meitat del desconcert del rival. Va controlar el brasiler i li va pegar de volea lluny de l’abast de Cuéllar per adjudicar-se un golàs (0-1). Li va quedar curt al Barça i a Messi, que va tenir dos ocasions més. La primera de les quals un tret que es va estavellar a l’escaire que va fer silenciar la grada. Poc després va tornar a buscar la porteria, però ho va fer amb poca força i al centre.

Colpejat, amenaçat i lligat de mans per les eternes possessions dels visitants, al Leganés només li quedava l’esperit de supervivència si volia escapar. Va ser suficient per bracejar durant el tram final de la primera meitat. En-Nesyri, amb cos de roure i esperit indomable, viciava l’ambient a l’àrea mentre entrava l’aire pels costats. Des del dret ho va provar Juanfran amb un intent que va tocar Vermaelen obligant a l’estirada de Ter Stegen. L’alemany tornaria a ser protagonista al tall del descans quan va volar per bloquejar un ajustat xut d’Óscar Rodríguez, aquesta vegada des de l’esquerra de l’atac.

Després del descans, el que eren esclats d’il·lusió per al Leganés es van convertir en fogonades que van acabar per encegar el Barça. Tant que en només dos minuts de caos va enterrar l’avantatge que li permetia manejar els temps amb comoditat, sobretot a causa de les seues dificultats per defensar les pilotes en llarg. Una diagonal de Vesga va trobar la pujada de Jonathan Silva pel carril esquerre i la centrada d’aquest va trobar el cap d’El Zhar. Tanta geometria va agafar per sorpresa Vermaelen, que va arribar tard per evitar la rematada del marroquí (1-1). Van treure de centre els blaugranes, van perdre l’esfèric i de nou es va produir una tramesa quilomètrica buscant aquesta vegada En-Nesyri. Es va travar el punta, però també Piqué, que va refusar cap a l’interior de l’àrea. Óscar Rodríguez va interceptar la pilota en escorç i va sorprendre el porter (2-1). De sobte, el que era gairebé una plàcida vetllada a Butarque per al Barça es va convertir en un camp de mines. Rugia la marabunta com mai i l’últim classificat es va disfressar de Dream Team. Per emmarcar, una seqüència de dríblings i túnels successius que no es recordava a la localitat.

Luis Suárez, Alba i Malcom van trepitjar el verd. Va entendre llavors l’amfitrió que havia arribat el moment de posar les barricades. Cuéllar es va encarregar d’evitar el gol de l’empat amb una doble intervenció portentosa a dos rematades de Coutinho i Rakitic. Va ser el millor dels d’Ernesto Valverde fins al final. Sense espais per crear, les seues intencions es van diluir i amb aquestes els punts. És el segon avís en dos jornades.