SEGRE

OLIMPISME JOCS D?HIVERN

El COI valida que Pirineus-Barcelona opti als Jocs Olímpics d'Hivern

La Generalitat i el Comitè Olímpic Espanyol (COE) van rebre ahir a Buenos Aires un informe favorable del Comitè Olímpic Internacional (COI) perquè la candidatura Pirineus-Barcelona pugui optar a ser l’escenari dels Jocs Olímpics d’Hivern el 2030. El projecte, que inclou la Seu d’Urgell i Val d’Aran, ha d’estar elaborat el 2020.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidatura Pirineus-Barcelona podrà optar a ser l’escenari dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, després que el secretari general d’Esports de la Generalitat, Gerard Figueras, i el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, rebessin ahir a Buenos Aires l’informe tècnic favorable del consultor del COI Gilbert Felli, que a començaments del mes de setembre va visitar la Seu d’Urgell i la Val d’Aran, a més de Barcelona, per calibrar si la possible candidatura comptava amb prou potencial per acollir aquest esdeveniment. És la primera vegada que el Comitè Olímpic Internacional emet un informe que reconeix que els Pirineus i Barcelona estan en condicions d’acollir uns Jocs d’Hivern. Després de rebre aquest informe favorable, la Generalitat i el COE han d’elaborar ara un projecte, d’acord amb els nous criteris de sostenibilitat per a les candidatures, que ha d’estar acabat l’any 2020.

El somni olímpic va començar a fer passos el 2010 amb Jordi Hereu i Xavier Trias com a alcaldes de Barcelona, encara que es va refredar amb l’arribada d’Ada Colau. La Generalitat el va reprendre a començaments d’any, a l’aprofitar un canvi de criteri del COI. Fins aleshores havia de ser una ciutat la que liderés el projecte, però amb les noves pautes la petició podia fer-se des de tot un territori. Figueras i Blanco van rebre la bona notícia a Buenos Aires, de mans del vicepresident primer del COI, Joan Antoni Samaranch, i del director adjunt, Pere Miró, aprofitant la celebració a la capital argentina dels Jocs Olímpics de la Joventut.

Figueras es va mostrar satisfet: “El potencial de la nostra proposta s’ajusta al que el nou procés de candidatura demana, que els Jocs s’adaptin al territori i no el territori als Jocs.” Si la candidatura resultés triada, rebria del COI una quantitat com a mínim de nou-cents milions d’euros per a la millora d’infraestructures, tant esportives com viàries. Albert Batalla, alcalde de la Seu, va dir: “És l’oportunitat de posar el Pirineu al Món, però també una responsabilitat, la de fer una candidatura guanyadora.”

Visita clau de Gilbert Felli a Aran i la Seu d’Urgell

El suís Gilbert Felli, consultor i antic Director Executiu dels Jocs Olímpics, va efectuar fa un mes una visita tècnica a la Val d’Aran i la Seu d’Urgell, on va recórrer possibles escenaris que podrien acollir competicions i es va reunir amb responsables polítics dels dos territoris.  

ELS POSSIBLES ESCENARIS

  • Baqueira-Beret

Baqueira-Beret, a la Val d’Aran, amb una superfície esquiable de 2.166 hectàrees i amb 157 quilòmetres de pistes, es perfila com un escenari ideal per acollir algunes de les proves del programa dels Jocs Olímpics d’Hivern. Durant la seua recent visita, el suís Gilbert Felli, autor de l’informe favorable perquè la candidatura Pirineus-Barcelona pugui ser seu d’aquest esdeveniment, es va reunir amb els responsables de l’estació, que li van entregar un dossier sobre la candidatura, que incloïa informació sobre les seues infraestructures i els seus serveis.

  • Pallars. Les instal·lacions d’esquí ubicades al Pallars també podrien tenir protagonisme en els Jocs amb l’acollida d’entrenaments dels participants.
  • L’Alt Urgell, paradís del fons. El suís Gilbert Felli també va visitar la Seu d’Urgell, capital de la comarca de l’Alt Urgell, que concentra la immensa majoria de les pistes d’esquí de fons que hi ha a tot Catalunya. Felli, que va aterrar a l’aeroport d’Andorra-la Seu, també es va reunir amb diversos polítics de la zona, entre ells, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla.
  • La Molina. El consultor del Comitè Olímpic Internacional (COI) també va visitar les instal·lacions de l’estació gironina de la Molina, una de les quals opta a acollir competicions.
  • Pista de gel del Barcelona. Aquest escenari barceloní es perfila com el que acolliria les competicions d’hoquei sobre gel i patinatge.

LA MILLORA DE LES COMUNICACIONS

  • Jocs i territori. Lluny de construir equipaments que corrin el risc de quedar abandonats després dels jocs, el Comitè Olímpic Internacional aposta cada cop més perquè unes olimpíades comportin la millora de les infraestructures del territori en què se celebren i que després reverteixin en el benestar. Les del Pirineu suposarien millorar les connexions.
  • Accessos. L’accessibilitat per carretera està actualment limitada per l’estat d’algunes de les vies del Pirineu, especialment aquest any, en què s’han vist molt perjudicades per les abundants pluges. Les principals connexions amb el Pirineu per carretera són l’N-230 a Aran; la C-13 a Sort i en direcció a Esterri i el port de la Bonaigua; la C-14 a la Seu i Andorra i l’Eix Pirinenc. 
  • N-230, N-260, C-13 i C-14. L’N-230 té una autovia paral ·lela només entre Lleida i Almenar. Ha d’ampliar-se fins a Alfarràs i millorar-se la resta del traçat. Aquest any ha registrat despreniments de roques sobre la calçada. L’N-260 comunica el Pirineu d’est a oest però està en pèssim estat de Perves a Viu. La C-13 ha estat reformada i la C-14 està en obres. 
  • Accés pel Cadí. L’entrada habitual des de Barcelona a la Cerdanya i l’Alt Urgell és per la C-16 (autopista fins a Manresa, autovia fins a Berga) i el túnel del Cadí. Està en projecte desdoblar un altre tram. 
  • Altres projectes. La Generalitat té sobre la taula millorar l’entrada al Pirineu per Comiols, des d’Artesa de Segre fins a Tremp.
Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

Una de les visites de Felli.

tracking