SEGRE

FUTBOL QUARTA CATALANA

Futbol inclusiu a Balàfia

Un equip en què la meitat dels jugadors tenen diversitat funcional participa per primera vegada en una lliga federada de la FCF || “Només volen ser tractats com qualsevol altra persona”

Presentació d’espònsors.

Presentació d’espònsors.JCMC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cap de setmana els jugadors del Balàfia B, que milita a Quarta Catalana, salten al terreny de joc com qualsevol altre dels centenars d’equips federats de Catalunya. Però el Balàfia B no és un més. Es tracta d’un equip inclusiu en el qual futbolistes amb diversitat funcional conviuen amb jugadors que no tenen cap tipus de discapacitat intel·lectual. Es tracta d’un projecte de Pibody, entitat que vetlla per la inclusió de les persones a través de l’esport. “Aquest projecte va nàixer fa tretze anys a Aspros, on es va crear un equip de futbol sala. Els últims vuit anys hem competit en futbol 7 a la Lliga LAP”, explica Rous Martínez, responsable de Pibody.

“Aquesta temporada, amb l’ajuda de la UE Balàfia, vam decidir formar un equip federat per competir a la Lliga”, afegeix. “És l’únic inclusiu que competeix a Catalunya”, afegeix Paco Rodríguez, president del Balàfia, qui afegeix que “la meitat de l’equip té certificat de discapacitat”. Té una vintena de jugadors que van dels 15 als 54 anys i que “també conviuen fora del futbol. Han creat un grup de WhatsApp i queden per sortir o anar a sopar”, afegeix Rodríguez.

“El millor és la cara de felicitat de ser tractats com un més. Els ajuda en el seu creixement personal”

“El millor és la cara de felicitat que posen al ser tractats com un més”, explica Rous. “Complir regles els ajuda en el seu creixement personal. Sempre se’ls ha tractat com a discapacitats i el que volen és ser tractats com qualsevol altre.”

L’altra cara és que, “com que quan surten a jugar no es nota en res que som un equip inclusiu, ens estem emportant unes pallisses notables. Encara que bé, les golejades ja són cosa de l’entrenador de l’altre equip”. El Balàfia B encara no ha sumat ni un punt. “Ens costa fins i tot marcar gols. Per això quan en marquen un ho celebren com si fos un títol. A més, fins l’any passat aquests nois jugaven a futbol 7, per la qual cosa també estem en el procés d’adaptar-nos al futbol 11”, afegeix Rous, que destaca que l’entrenadora, Alba Suárez, també és de Pibody, que gestiona tant aquest equip com un altre que no competeix.

“Els jugadors estan molt contents. Ho tenen molt clar perquè fa anys que treballem amb ells i si fan un bon partit, encara que perdin, ja els veus la cara d’alegria.”

L’ajuda de patrocinadors, indispensable en aquest projecte L’Associació Esportiva Pibody i la UE Balàfia compten amb l’ajuda de diversos patrocinadors per tirar endavant aquest projecte. Un dels quals és la firma McDonalds, el logotip de la qual llueixen a la samarreta. “Els jugadors l’únic que paguen és la llicència federativa. Per a la resta de despeses s’han buscat recursos”, explica Rous Martínez. La responsable de Pibody destaca, juntament amb el president del Balàfia, Paco Rodríguez, que “l’equip es desplaça amb autocar a tots els partits, com qualsevol altre equip”. El projecte compta també amb el suport de la Diputació de Lleida i d’empreses de Lleida, com Autocars Gamón.

Presentació d’espònsors.

Presentació d’espònsors.JCMC

tracking