SEGRE

La Generalitat accelera per obtenir els Jocs d'hivern el 2026

Ahir hi va haver una reunió clau de la Taula de Treball de Pirineus-Barcelona

Una vista general de la reunió de la Taula de Treball permanent de Pirineus-Barcelona ahir a la seu de l'Inefc de la capital catalana.

La Generalitat accelera per obtenir els Jocs Pirineus-Barcelona d'hivern el 2026ESPORTS GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vella aspiració olímpica del Pirineu de Lleida té cada vegada més aparences de poder fer-se realitat. El projecte Pirineus-Barcelona està accelerant els passos. La Taula de Treball permanent dels Jocs d’Hivern del 2030, liderada per la Generalitat i formada per uns 50 representants d’institucions públiques i privades amb àmplia representació lleidatana, va viure ahir una altra reunió clau en la qual es va aprovar la constitució d’una comissió delegada que orientarà i guiarà la feina de la futura oficina tècnica amb vista a estar preparats per poder optar també als Jocs del 2026.

Aquesta oficina tècnica, similar a la que es va crear fa uns anys quan liderava el projecte Barcelona –tot i que aquesta vegada cobra més protagonisme el territori–, estarà liderada per Ferrocarrils de la Generalitat. Aquesta empresa pública, que gestiona algunes estacions d’esquí, serà l’encarregada d’elaborar un estudi de viabilitat que entregarà al Comitè Olímpic Internacional en el primer trimestre del 2019, probablement a finals de gener.

A la reunió d’ahir a l’Inefc de Barcelona també es va parlar de la visita que va fer al setembre el representant del COI, el suís Gilbert Felli, a les seus i infraestructures del Pirineu, concretament a l’Aran, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

Al matí, el secretari general de l’esport, Gerard Figueras, va declarar a SER Catalunya que “després de presentar el projecte a Buenos Aires ens van lliurar un informe positiu i ens van dir que ens activéssim, que poséssim en marxa l’oficina olímpica. Jugarem tan ràpid com puguem perquè dels que han entrat a la cursa del 2026 no arriben bones notícies (Itàlia, Suècia i Canadà) i, per tant, anem cap al 2030 però estarem a punt per al 2026 i el COI ja ho decidirà”.

La candidatura s’oficialitzarà la segona meitat de l’any vinent La Generalitat té previst oficialitzar la candidatura Pirineus- Barcelona –ara encara és només un projecte– durant l’any que ve, possiblement a la segona meitat del 2019. Una vegada l’estudi de viabilitat estigui en mans del COI caldrà aconseguir que l’organisme olímpic doni el seu vistiplau i a partir d’allà s’hauria de formalitzar la candidatura per als Jocs d’Hivern del 2030. La candidatura catalana té el favor del COI per diversos motius. Amb dos catalans ocupant alts càrrecs en l’organisme olímpic com són el vicepresident primer Juan Antonio Samaranch Jr. i el director general adjunt Pere Miró, les opcions són reals. A més, el bon record que van deixar els Jocs de Barcelona del 1992 i el fet que els requisits econòmics s’hagin reduït molt també juguen a favor de la candidatura Pirineus-Barcelona. El COI xifra la despesa de l’esdeveniment en uns 1.300 milions d’euros, dels quals entre 800 i 900 milions anirien a càrrec de l’organisme olímpic i la resta se sufragaria per patrocinis, marxandatge i taquillatge, a més de posar-hi diners les institucions en els propers 8 o 12 anys.

tracking