SEGRE

El col·leccionista de 'salvades'

Màrquez ha aconseguit desafiar les lleis de la física amb les seues ja històriques maniobres

El col·leccionista de 'salvades'

El col·leccionista de 'salvades'Motogpcom

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ningú, ni els que més el critiquen, ja no dubta que Marc Màrquez és el talent més gran que ha vist el motociclisme en moltíssim temps. Ja no només per la classe que destil·la sobre la moto, la competitivitat, la voracitat o els set títols de campió del món que ja atresora, cinc dels quals a la categoria reina, sinó també per la seua mestria, innata, per evitar caigudes que, a ulls de la majoria, semblen segures. Ja són moltes les vegades que el pilot de Cervera sembla que va camí de topar de cara contra l’asfalt i salva la situació a l’últim moment amb un subtil toc amb el colze o el genoll sobre terra que li permet redreçar el rumb sobre l’Honda a més de 150 km/h. No és casualitat, més que res perquè el repertori és prou extens. I és que ja ho ha convertit en una cosa natural, quotidiana, encara que no per això imitable, atès que ningú fins ara ho ha aconseguit, ni tan sols ho ha intentat. Encara que són moltes les salvades que té al currículum, també ho són les caigudes.

Marc acumula en els 107 grans premis que ha disputat en MotoGP un total de 103 visites a l’asfalt, gairebé una mitjana d’una per cursa. Comptant la de la sessió de qualificació del Gran Premi de Malàisia a Sepang ja n’acumula vint aquesta temporada, qui més en té de la categoria, tot i que lluny encara de les 27 que va patir el 2017. Potser la salvada que va fer la volta al món va ser la que va protagonitzar l’any passat al Gran Premi de València, més que res perquè en aquesta carrera Marc es jugava el Mundial contra Andrea Dovizioso. Va ser a mitja prova, quan es va situar líder i va provar de tirar per escapar-se de l’italià, entrant al primer revolt de Xest bastant colat. Tot i així, va intentar fer el gir, i se li va tancar la direcció a 153 km/h. La caiguda semblava segura. El Mundial se n’anava en orris, però de nou va sorprendre a tothom a l’evitar in extremis el desastre. Va recolzar el cos contra terra i va aconseguir aixecar la moto per acabar certificant el quart títol de la classe reina.

L’acció que va fer la volta al món va ser la del 2017 a Xest, a l’evitar la caiguda per guanyar el Mundial

Tot va començar en uns entrenaments privats al circuit txec de Brno l’agost del 2014. Sense gairebé càmeres que ho immortalitzessin, la seua Honda va perdre adherència i va assolir una inclinació de ni més ni menys que 68 graus. En aquell moment va recolzar tot el cos sobre terra i es va salvar de la caiguda. Aquell dia tothom ho van atribuir a la fortuna, però més endavant va quedar demostrat que havia nascut una tècnica patentada que només Marc sap portar a terme. Però no per repetitiu deixa de sorprendre, més que res perquè a l’últim Gran Premi de Malàisia es va superar. I és que al segon lliure de divendres va arribar a perdre el control de la seua Honda en quatre ocasions, i en tots els casos en va sortir indemne. “He tingut bastants ensurts. Quatre salvadetes. Crec que és el rècord. Mai n’havia fet tantes en un entrenament”, va dir sense immutar-se el lleidatà després de l’entrenament. Es tracta del Màrquez style.

tracking