SEGRE

OLIMPISME PIRINEUS-BARCELONA

Més possibilitats de Jocs

La renúncia de Calgary als d’Hivern del 2026 obre més portes a Pirineus-Barcelona || Espanya reconeix Kosovo a nivell esportiu i el COI elimina l’amenaça de veto a donar-li esdeveniments

El delegat del COI, Gilbert Felli (segon per l’esquerra), el setembre passat a l’arribar a la Seu.

El delegat del COI, Gilbert Felli (segon per l’esquerra), el setembre passat a l’arribar a la Seu.CYNTHIA SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La negativa de Calgary als Jocs d’Hivern 2026 i la decisió del Govern espanyol de concedir visats als esportistes kosovars i permetre’ls competir sota el seu himne i la seua bandera a les competicions internacionals que es disputin a Espanya, com estableix el protocol olímpic i exigia el COI, obre la porta que la candidatura Pirineus-Barcelona prevista per a l’any 2030 pugui optar també a la cita del 2026.

Una carta enviada ahir al matí pel ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, al president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va posar fi a l’anomenada crisi de Kosovo, que va durar 48 hores i que va deixar Espanya en perill de ser declarada no grata per a l’organització d’esdeveniments esportius.

El COI havia donat avui de termini al Govern espanyol per resoldre el ‘cas Kosovo’ o no li donava esdeveniments

Espanya, segons es comunica en aquesta carta, està disposada a garantir la participació d’atletes kosovars en esdeveniments esportius internacionals organitzats al país “sota els auspicis del Comitè Olímpic Internacional”. Aquestes garanties inclouen “facilitar l’obtenció de visats per als participants kosovars i permetre la utilització dels seus símbols nacionals, bandera i himne, d’acord amb el protocol olímpic. En resum, assegurar que els esmentats esportistes puguin participar en igualtat de condicions amb els altres”.

El moviment olímpic va acceptar la proposta espanyola. “El COI i el COE volen manifestar la seua màxima i pública satisfacció per la decisió, que se’ns ha comunicat avui [ahir per al lector], adoptada pel Govern d’Espanya, relativa a la participació dels esportistes de Kosovo a les competicions internacionals a celebrar en territori espanyol”, es llegeix en un comunicat emès de forma conjunta pel COI i el COE.

El COI havia donat de termini fins avui dijous abans d’enviar a totes les federacions internacionals una carta demanant-los que no concedissin l’organització de cap campionat a Espanya.

La polèmica es va encendre arran d’unes declaracions del català Pere Miró, subdirector general del COI. En aquest sentit, Borrell elevarà una queixa formal al COI per les “falses informacions”, segons ell, difoses per Miró.

Pel que fa a Calgary (Canadà), el referèndum celebrat entre els seus ciutadans per decidir si optava als Jocs d’Hivern del 2026 es va saldar amb el triomf del no amb un 56 per cent dels vots. Val a recordar que Calgary ja va acollir uns Jocs d’Hivern el 1988.

tracking