SEGRE

BÀSQUET LLIGA EBA

La Lliga EBA torna a tenir un àrbitre lleidatà

Xavier Gustà debuta aquest any a la Lliga EBA, categoria sense col·legiats de Lleida des de fa més d’una dècada || “Has de fer molts sacrificis”, assenyala

Munar, Gustà i Pagán van coincidir com a àrbitres a la presentació del Força Lleida amb l’Osca.

Munar, Gustà i Pagán van coincidir com a àrbitres a la presentació del Força Lleida amb l’Osca.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Gustà ha aconseguit aquesta temporada convertir-se en el primer àrbitre lleidatà que dirigeix partits de la Lliga EBA des de fa més d’una dècada. Al seus trenta anys, ha arribat al grup 2 de la FEB, un objectiu per al qual “has de fer molts sacrificis quan comences, però val la pena veure com vas cremant etapes en el món de l’arbitratge i arriben les recompenses”, assenyala Xavier, que es va iniciar en l’arbitratge a una edat relativament tardana, amb dinou anys. “Jo era entrenador de la base del Lleida Bàsquet i no cobràvem, així que vaig buscar una alternativa, animat per un familiar, que em va dir que havia de convertir-me en àrbitre. Així que ho vaig provar, començant molt tard per al que es considera una edat normal a l’escola”, diu Gustà, que va ser fins i tot jugador del planter del Lleida, al mateix equip que l’internacional Quino Colom.

Pel que fa a la salut de l’arbitratge lleidatà, Xavier coincideix amb la resta de companys que és preocupant. “Tenim un dèficit notable, perquè costa molt trobar joves que estiguin disposats a sacrificar els caps de setmana. La majoria hi està un any i després ho deixa”, admet el col·legiat. “També tenim un problema afegit amb les distàncies. No és el mateix arbitrar a Barcelona que a Lleida, on et poden tocar designacions molt allunyades de la ciutat i no tots els àrbitres tenen carnet de conduir perquè són menors d’edat. Però si t’agrada l’esport i fer amics, és una de les millors decisions que pots prendre, ja que a Lleida som tots com una família”, afegeix.

Xavier Gustà dirigira aquest cap de setmana el Martinenc-Alfindén i admet que “no serà fàcil arribar a la LEB Or, l’edat continuarà sent un hàndicap per a mi”.

Pere Munar i Toni Pagán, dos col·legiats de Lleida a la LEB Or La LEB Or i la lliga femenina compten aquesta temporada amb dos col·legiats de Lleida, Pere Munar i Toni Pagán, dos històrics de l’arbitratge lleidatà. Munar, de quaranta anys, ha estat a la Lliga ACB des del 2006 i enguany ha tornat a les categories de la FEB. Dissabte dirigirà el Prat-Bilbao. Per la seua banda, Pagán, de quaranta-vuit anys, fa dos dècades que pertany al grup 1 de la FEB i va ser l’últim lleidatà a la Lliga EBA. El lleidatà dirigirà diumenge el partit entre el Palma i el Càceres.

tracking