El Barça passa a vuitens com a campió de grup al derrotar el PSV

El Barça passa a vuitens com a campió de grup al derrotar el PSV, amb Messi liderant els blaugranes en un duel gris || L’argentí va anotar el primer gol i va donar el segon a Piqué, mentre que De Jong va retallar diferències per al conjunt holandès

Messi, autor del primer gol, controla la pilota davant d’Angeliño.

Messi, autor del primer gol, controla la pilota davant d’Angeliño.EFE

Amb més gols que futbol, però amb una gran actuació de Messi en el segon temps, el Barça va segellar ahir la classificació com a primer de grup al derrotar el PSV Eindhoven (1-2). Aquesta primera plaça donarà als blaugranes la possibilitat de disputar el partit de tornada dels vuitens de final al Camp Nou i davant d’un dels equips que acabin com a subcampions del seu grup, descartant els posivles rivals de la Lliga.

El Barça va guanyar ahir després de tres partits sense fer-ho (Inter de Milà, Betis i Atlètic de Madrid), però el seu joc no va acabar de convèncer davant dels holandesos. Amb molts errors en la passada, el PSV va disposar d’unes quantes ocasions per batre Ter Stegen, però només De Jong va aconseguir reduir diferències amb un gran rematada de cap en el minut 83 que va significar l’1-2 definitiu del xoc europeu.

Al Barcelona li va costar molt entrar en matèria al Philips Stadion d’Eindhoven i el PSV va tenir el control de la situació, especialment durant el primer temps. Va ser una fase en què va rematar fins a tres vegades als pals de la meta defensada per Ter Stegen. Va ser un partit amb poca creació i moltes arribades a les àrees, sense centrecampisme i molt futbol directe en el qual les defenses no van estar gens encertades.

L’equip que dirigeix Ernesto Valverde, amb una davantera inèdita (Dembélé, Messi i Coutinho), no va tenir en cap moment el control del duel. D’inici, van ser els jugadors de Mark van Bommel els que van tenir les primeres oportunitats, sobretot per errors de concentració dels blaugranes. L’uruguaià Gastón Pereiro i De Jong van tenir les primeres ocasions davant del porter del FC Barcelona, que no aconseguia encadenar més de dos passades seguides ni dominar la situació. Un error de Rakitic va permetre a Pereiro rematar sobre el pal esquerre de la meta de Ter Stegen i en un altre error, aquesta vegada del porter alemany, Rosario hauria pogut marcar el primer gol. Però no va ser així.

Coutinho, en el minut 19, va rematar al costat del pal esquerre en una bona transició però tampoc va poder estrenar el marcador. El Barça només generava perill a partir del desequilibri per la dreta de Dembélé, un dels millors blaugranes ahir a la nit, mentre que el PSV es basava en jugades aèries on De Jong s’imposava. En una, en el minut 25, de nou Pereiro podria haver marcat el primer gol per al PSV.

Els millors minuts del Barça durant el primer temps van ser entre el minut 30 i el 40. Messi va entrar més en joc, Arturo Vidal va tenir més presència i els blaugranes van acumular totes les ocasions de perill del primer temps en aquests deu minuts. El xilè la va tenir en el minut 31. Però sobretot quatre després, quan Rosario va treure un rematada del xilè sota els pals. I també en el 36, després que Angeliño salvés també el primer gol del Barça amb Zoet ja batut. Messi va començar a entrar en joc, amb quatre rematades en tot just sis minuts, però el PSV es va deixondir de nou amb una pilota tocada per De Jong que va repel·lir el travesser i un rebuig que va caçar Dumfries i també va rematar al pal en l’última acció del primer temps, que va acabar inexplicablement amb el 0-0 inicial.

Al segon temps, el Barcelona es va activar molt abans, després de dos noves oportunitats del PSV, per mitjà de Hendrix (54’) i de Rosario (59’), encara que amb el mateix final, sense trobar la manera de batre el porter visitant.

Llavors va aparèixer Messi, en una acció de videojoc, controlant dins de l’àrea, retallant i rematant entre quatre defenses. El davanter blaugrana va posar la pilota al costat del pal de Zoet i va avançar el seu equip (0-1). A la següent acció de perill, l’argentí també va ser determinant. Una falta sobre Coutinho va ser servida per Messi i desviada per Piqué en el minut 70 perquè el central marqués el 0-2 i tanqués el xoc, encara que el gol de De Jong, a cinc minuts del final, va donar emoció al partit (1-2). El capità holandès va rematar després d’una bona centrada d’Angeliño des de l’esquerra.

El Barça ja és a vuitens i ho fa com a primer de grup, cosa que donarà la possibilitat d’Ernesto Valverde de donar descans als habituals en el sisè partit de la lligueta, davant del Tottenham l’11 de desembre.