SEGRE

POLIESPORTIU ESPORT FEMENÍ

Una resolució recent del Consell Superior d'Esports equipara l'embaràs i el part a una baixa mèdica en les esportistes

Una resolució recent del Consell Superior d’Esports equipara l’embaràs i el part a una baixa mèdica en les esportistes || Després d’acceptar la reclamació d’una atleta que va perdre la beca

La jugadora de l’Associació Irina Pop, alletant el seu fill el setembre passat durant un partit.

La jugadora de l’Associació Irina Pop, alletant el seu fill el setembre passat durant un partit.JOS FARRENY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El període de maternitat deixarà de ser un problema per a les esportistes. La pàgina de dret especialitzat Iusport es va fer eco dilluns d’una resolució que pot marcar un abans i després en la figura de l’esportista d’elit que decideixi ser mare. Tot sorgeix des de la sol·licitud de l’atleta olímpica Isabel Macías, que va perdre l’ajut econòmic que rebia com a esportista d’alt nivell per ser mare. Macías va presentar recurs per aconseguir la modificació de l’apartat quart de la convocatòria d’ajuts del CSD, ja que no va poder optar en el seu dia a la concessió d’ajudes a dones esportistes amb llicència federativa en vigor que haguessin estat mares l’any 2017. L’atleta saragossana va explicar com el fet d’haver perdut la condició d’esportista d’alt nivell només unes setmanes abans, la deixava legalment sense l’opció de percebre una ajuda, tot i que complia els requisits quan va donar a llum i malgrat que la seua finalitat principal és reprendre l’alt rendiment després de la maternitat.

Davant d’aquesta reclamació, el 30 d’octubre passat, el Consell Superior d’Esports (CSD) va dictar una resolució, avalada per la presidenta i exesquiadora olímpica María José Rienda, que equipara la situació d’embaràs, part i maternitat, a la de baixa mèdica.

Esportistes lleidatanes consultades ho veuen “un avenç”, però consideren el tracte encara insuficient

Esportistes lleidatanes van acollir amb satisfacció aquesta resolució. Així, la jugadora romanesa de l’Associació Lleidatana d’Handbol Irina Pop, que té una foto alletant el seu fill durant el descans d’un partit que es va fer viral el setembre passat, va assenyalar que “aquesta resolució és un avenç i tot el que sigui avançar és positiu, però no és suficient. Obro un altre debat. Jo tinc contracte amb el club, però aquest no pot cotitzar per mi com si fos una feina”.

Georgina Bahí, capitana del Cadí la Seu, assenyala que “fins ara la gent ha d’estar un any sense jugar, sense cobrar i sense contracte. En el nostre esport, el bàsquet, ni et planteges la maternitat fins que no et retires”. L’atleta Mireia Sosa, que ha entrat en algunes carreres de la mà o portant en braços la seua filla Blau, opina “que ja era hora que hi hagués una resolució així. Els esportistes d’alt nivell viuen d’ajuts i beques”.

Anna Fillat, coordinadora d’activitat física d’Aspros i professora associada de la UdL, que va arribar a practicar fins a deu disciplines, posa el dit a la nafra: “Aquí del que es tracta és que una dona pugui seguir a l’elit després de ser mare i que pugui elegir quan vol ser-ho.”

La jugadora de l’Associació Irina Pop, alletant el seu fill el setembre passat durant un partit.

La jugadora de l’Associació Irina Pop, alletant el seu fill el setembre passat durant un partit.JOS FARRENY

tracking