SEGRE

Cristiano Ronaldo i Xabi Alonso seran jutjats aquest dimarts per frau fiscal

La Fiscalia sol·licita dos i cinc anys de presó, respectivament, i el pagament de multes milionàries

Cristiano Ronaldo

Cristiano RonaldoEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Madrid jutja dimarts vinent als exfutbolistes del Real Madrid Cristiano Ronaldo i Xabi Alonso per presumptament defraudar a Hisenda, en sengles judicis en els quals la Fiscalia sol·licita dos i cinc anys de presó, respectivament, i el pagament de multes milionàries. En el cas de Ronaldo, el jugador serà condemnat a aquesta pena de presó i al pagament 18,8 milions d’euros en virtut del pacte al qual va arribar amb la Fiscalia de Madrid i amb Hisenda, pel que va reconèixer haver comès quatre delictes fiscals entre 2011 i 2014.

Diferent és el cas d’Alonso, que defensa la seua innocència, per la qual cosa no ha arribat a cap acord amb la Fiscalia, que sol·licita cinc anys de presó per tres delictes fiscals entre 2010 i 2012.

Ambdós futbolistes hauran d’acudir als judicis, que tindran lloc a les seccions 17 i 30 a partir de les 10 del matí. De fet, Alonso és l’únic d’una llarga llista futbolistes que en els últims anys han estat jutjats per frau fiscal que s’asseurà al banc dels acusats per defensar la seua innocència, ja que des del primer moment va rebutjar haver comès cap delicte. Es dóna la circumstància que Ronaldo va actuar de la mateixa manera quan en la seua declaració al Jutjat d’Instrucció número 1 de Pozuelo de Alarcón com a investigat va afirmar que "mai" va ocultar res i que no ha tingut intenció d’evadir imposat", si bé més tard va acabar acceptant el frau fiscal per recomanació dels seus assessors.

En el judici de Ronaldo, que només durarà un dia, el futbolista -que resideix a Itàlia- haurà d’acceptar els fets i encara que cabia la possibilitat que declarés per videoconferència -un rara avis en la justícia en ser l’únic acusat, però amb alguns precedents en el cas de futbolistes- finalment s’asseurà a la banqueta dels acusats de l’Audiència de Madrid, han informat fonts jurídiques.

La Fiscalia va xifrar en un primer moment en 14,7 milions d’euros el frau tributari i després de l’acord amb Ronaldo el va rebaixar a 5.7 milions d’euros, si bé aquest haurà de pagar gairebé 19 milions entre interessos i multes. D’aquesta forma, el cas de Ronaldo se suma al d’altres de futbolistes com Luka Modric, Marcelo, Radamel Falcao, Angel Di Maria o Javier Mascherano, que també han incorregut en delictes contra la Hisenda Pública i han arribat a acords amb la Fiscalia de cara a reduir possibles penes.

El Ministeri Públic creu que el jugador portuguès es va aprofitar d’una estructura societària creada el 2010 per ocultar al fisc les rendes generades a Espanya pels drets d’imatge, una cosa que suposa un incompliment "voluntari" i "conscient" de les seues obligacions fiscals a Espanya. A més, el Ministeri Públic assegura que Ronaldo en va presentar en la seua declaració de l’IRPF de 2014 una rendes de font espanyola entre 2011 i 2014 d’11,5 milions d’euros, quan les rendes veritablement obtingudes van ser de gairebé 43 milions d’euros. Finalment la Fiscalia assenyala que Ronaldo no va incloure "voluntàriament" uns ingressos que Hisenda xifra en 28,4 milions d’euros per drets d’imatge a una altra societat a la qual ja havia cedit aquests drets entre 2015 i 2020 anomenada Adifore Finance LTD que només operava per a territori espanyol

En el cas d’Alonso, a més del jugador, seran jutjats l’assessor fiscal Ivan Zaldúa i l’administrador de la societat Kardazli Comercio Serviços de Consultoria i Investimentos LDA, Ignasi Maestre. Al marge dels cinc anys de presó que demana per a cadascun, la Fiscalia sol·licita una multa individual de 4 milions d’euros i, en concepte de responsabilitat civil, l’abonament de forma conjunta i solidària de 2.032.845 euros a l’Agència Tributària, doncs aquesta va ser la quantitat presumptament defraudada més els interessos. Segons la Fiscalia, a mitjans de 2009 els tres acusats es van posar d’acord per articular una "aparent" cessió de l’explotació dels drets d’imatge Alonso "amb la intenció de què el mateix obtingués un benefici fiscal il·lícit".

El 9 d’agost d’aquell any, el jugador, assessorat de forma "efectiva" per Zaldúa, va subscriure un contracte pel qual simulava la cessió de l’explotació dels seus drets d’imatge a la societat Kardzali a Madeira i l’administrador del qual i gerent era Maestre. Però aquesta societat pertanyia a altra establerta a Panamà de la que Alonso va ser titular del cent per cent de les participacions socials des del 16 de desembre de 2009.

La Fiscalia conclou que aquesta "aparent" cessió dels drets d’imatge es va realitzar quan el futbolista gaudia de la seua condició de "no resident" a Espanya (va fitxar a l’estiu de 2009 pel Reial Madrid procedent del Liverpool), però "va mantenir l’esmentada estructura formal" durant els anys següents i, "almenys fins 2012", tenint durant aquell temps la condició de resident fiscal espanyol.

tracking