SEGRE

ATLETISME CARRERES POPULARS

Desqualifiquen una parella per fer trampes amb el xip en una cursa

L’organització de la Cursa de l’Oli desqualifica una parella per córrer ell amb el seu xip i amb el d’ella que, gràcies a això, va fer podi || La Lliga Ponent els expulsa per un any de la competició

Primer pla dels dos xips, un a la vista i un altre dins del mitjó

Primer pla dels dos xips, un a la vista i un altre dins del mitjóITER5

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diuen que fer trampes en l’esport és la més gran de les derrotes. És probable que tingui aquest sentiment ara una parella que va intentar enganyar l’organització de la Cursa de l’Oli al participar el corredor J.M.R.M. amb dos xips, el seu i el de la seua parella, C.M.B., cosa que li va valer a ella un lloc al podi de la seua categoria malgrat que ni tan sols va córrer. La prova, que pertany al circuit de curses populars de la Lliga Ponent, complia la setzena edició i es va disputar el 20 de gener passat a les Borges Blanques, en el marc de la 56 Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i de les Garrigues. El Club Atlètic Borges, entitat organitzadora, va rebre denúncies sobre aquestes suposades trampes i van ser definitives les fotos en les quals es veien els peus de l’atleta trampós lluint un xip descobert, el seu, a un turmell, i l’altre, el de la seua companya, amagat al mitjó de l’altra cama. L’organització va comprovar després que els temps que havien marcat l’home i la dona, que pertanyen a un club de Lleida ciutat, eren exactament els mateixos. Va ser la prova determinant perquè procedissin a la desqualificació dels dos, alhora que ho anunciaven a les xarxes socials, cosa que va provocar reaccions d’indignació entre un col·lectiu que cada vegada és més nombrós, els runners.

“És que aquí ens coneixem tots perquè gairebé sempre som els mateixos a totes les carreres. No entenc encara per què ho van fer”, assenyala Jordi Gil, president del CA Borges, que apunta que “l’any passat ja vam tenir un cas similar en el qual una atleta es va posar dos xips perquè una amiga seua, que no podia córrer aquell dia, sumés punts per a la Lliga Ponent”.

Les denúncies es van basar en fotos de l’home amb els dos xips i que els dos van fer el mateix temps

La Lliga Ponent, malgrat tractar-se d’una competició eminentment popular, ha suposat tot un boom en l’esport popular lleidatà durant els últims anys i ha crescut alhora que ho feia el fenomen running i ha cobrat prestigi entre corredors anònims, la majoria passada la trentena que mostren cada vegada un nivell més proper a l’elit en alguns casos malgrat ser totalment amateurs.

“Ens fan molt mal i ens saben greu aquestes trampes. Al final els que s’enganyen són ells mateixos”, afirma Enric Burgués, soci propietari amb Eduard Aixàs d’Iter5, l’empresa que gestiona la Lliga Ponent a través del cronometratge. Per això Iter5, a més de la desqualificació de la parella tramposa per part del CA Borges, ha decidit expulsar durant un any els dos de la Lliga Ponent. “El nostre reglament ja indica clarament que el xip és personal i intransferible i que no està permès córrer amb el d’una altra persona perquè qui ho faci no puntuarà per a la Lliga. Però hem decidit fer un pas més i els expulsem de la Lliga Ponent aquest any. Està en joc el prestigi de la competició”, destaca. No obstant, J.M.R.M. i C.M.B. podran continuar corrent aquest any a les carreres populars si els admeten els clubs organitzadors, però per a Iter5 no comptaran a nivell de classificació.

L’escena més hilarant es va produir durant l’entrega de premis a la classificació de nascuts entre els anys 1959-1968 categoria DF, en què la corredora C.M.B, que suposadament havia fet podi, no va assistir, ni tampoc la seua parella, que va córrer per ella.

El va recollir en nom seu un company del club. L’organització va anunciar que ben aviat farà l’entrega del trofeu a la veritable tercera classificada d’aquesta categoria, Ester Cortés Alonso. “Pot ser esport popular, però tothom busca el seu moment de glòria”, lamenta Enric Burgués.

“El pitjor és que priven de pujar al podi qui s’ho ha merescut” Ivan Suárez, atleta d’Agramunt de 39 anys, és un exemple de fidelitat a la Lliga Ponent. No està ni tan sols entre els deu millors corredors del circuit, però representa a la perfecció l’esperit de l’esportista popular que arriba a ser el 2017 l’únic que va participar en les 37 proves de què constava el campionat. Suárez expressava ahir indignació per les trampes. “L’any passat ja hi va haver trampes descarades per part d’un corredor ja grandet al qual vam descobrir, i ara això. Molt trist que passi això en l’atletisme popular, ja que afecta tercers, i passa més sovint del que ens pensem. Com que no podem prohibir-los inscriure’s a les carreres, jo els desqualificaria de la Lliga. Però el pitjor és que priven del moment del podi a qui se l’ha merescut i això fastigueja molt”, va admetre.

El moment abans de la sortida dels corredors a la Cursa de l’Oli el 20 de gener passat.

El moment abans de la sortida dels corredors a la Cursa de l’Oli el 20 de gener passat.ITER5

tracking