SEGRE

PIRAGÜISME COMPETICIÓ

Perilla el Mundial de Sort

La paralització de les obres al canal de piragüisme per una denúncia ecologista podria provocar-ne l’anul·lació || L’ajuntament xifra en 1,5 milions d’euros les indemnitzacions que hauria de pagar

Imatge d'arxiu del riu a Sort.

Perilla el Mundial de SortAjuntament de Sort

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Mundial de piragüisme de freestyle que Sort ha d’acollir entre els dies 29 de juny i 6 de juliol corre seriós perill de ser anul·lat, després que aquest dimecres els Agents Rurals paralitzessin les obres per a l’adequació del canal per a la competició, atenent una denúncia ecologista a la conselleria d’Agricultura.

El problema incumbeix el període d’eclosió dels ous de la truita autòctona, que es veuria afectat al tram en el qual s’està actuant al riu Noguera Pallaresa i pel qual s’incorreria en un delicte ambiental, segons va assenyalar aquest departament. Aquesta decisió ha causat estupefacció a l’ajuntament pallarès, que tenia tots els permisos en regla, tant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) com de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), perquè les màquines poguessin entrar a treballar al riu a partir del dia 30 de desembre de l’any passat.

L’ajuntament tenia tots els permisos de CHE i ACA i no es va presentar cap al·legació al projecte

A més, durant el període d’informació pública no es va presentar cap al·legació al projecte de remodelació del parc de l’Aigüerola. Ha estat ara, dos setmanes després d’iniciar-se els treballs, quan Ipcena i AEMS Rius amb Vida han denunciat l’actuació, amenaçant de portar Agricultura al jutge si no es paralitzava, ja que defensen que no es pot entrar al riu fins a finals de març, quan els ous ja han fet eclosió.

Aquesta situació posa seriosament en perill el Mundial, ja que si les obres s’ajornen al mes de març, seria inviable que estiguessin finalitzades de cara a aquesta cita, tenint en compte que a mitjans de març entra en vigor el conveni de l’aigua, que augmenta el cabal de la Noguera Pallaresa perquè les empreses d’esports d’aventura puguin portar-hi a terme activitats aquàtiques.

Raimon Monterde, alcalde de Sort, va lamentar aquesta situació i va denunciar que “encara no sabem la raó per la qual s’han paralitzat les obres”, i va dir no entendre el procediment quan “comptem amb tots els permisos i ningú, en el seu dia, no va presentar al·legacions al projecte”. Monterde va denunciar també l’abandó polític que pateix el Pirineu.

“Tots els projectes que dinamitzen el nostre territori, que prou deprimit està, estan paralitzats. El Doctor Music ja el tenim aturat, i el Mundial de piragüisme, també. Entenc que no és Tarragona ni són uns Jocs del Mediterrani, ni tampoc uns Jocs Olímpics, però és un Mundial que per a un municipi de 2.000 habitants no passa cada dia”, va dir.

A més, l’alcalde va advertir de les elevades indemnitzacions que l’organització hauria d’assumir en cas que s’anul·lés el Mundial, ja que hi ha molts països que ja han adquirit els bitllets d’avió i reservat allotjament a la zona, sense oblidar el perjudici que li representaria a l’empresa adjudicatària de l’obra.

“Podríem estar parlant en general d’un milió i mig d’euros en indemnitzacions si el Mundial s’anul·lés”, va xifrar Monterde, que també va destacar el mal que li faria a Sort de cara a futures competicions internacionals. “Ens podríem començar a oblidar d’organitzar proves de gran nivell durant els propers vint anys”, va asseverar.

tracking