SEGRE

PIRAGÜISME FREESTYLE

Sort, en peu de guerra“Sort es quedarà sense proves si el Mundial s’anul·la”

Hostalers i restauradors de la capital del Pallars Sobirà qualifiquen de “desastre econòmic” la possible anul·lació del Mundial per una denúncia ecologista || Veuen la situació “absurda” i “indignant”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotelers i restauradors de Sort veuen amb gran preocupació la possibilitat, cada vegada més real, que el Campionat del Món de freestyle, que s’ha de disputar aquest estiu, acabi anul·lant-se, a l’haver-se paralitzat les obres de remodelació del canal de piragüisme a causa d’una denúncia ecologista. Les empreses d’hostaleria de la capital del Pallars Sobirà, que ja tenen nombroses reserves per a les dates de la competició –s’ha de celebrar del 29 de juny al 6 de juliol–, asseguren que seria un “desastre econòmic” si la prova no s’arribés a disputar, mentre que qualifiquen d’“indignant” i “absurda” la situació, més encara perquè l’ajuntament, com va destacar el seu alcalde, Raimon Monterde, té els permisos de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

“És un problema molt gros que ens afecta a tots”, apuntava ahir Aleix Salvat, gestor de l’Alberg Escola de Piragüisme de Sort, que té el cent per cent de les places reservades per a la competició. “Les obres que s’han fet al riu sempre han anat en benefici de les truites. No té cap sentit”, afirma el que va ser president de l’AE Pallars. Josep Ramon Aytés, propietari de l’Hotel Pessets, considera “absurda” la problemàtica, ja que opina que la paralització de les obres “hauria d’haver-se fet abans de començar, no ara, que el riu ja està aixecat i que els ous de truita, si n’hi havia, ja s’han destruït”, va dir. I va afegir: “La Noguera no havia tingut mai tantes truites com ara, i és absurd que unes obres en un tram de 100 metres provoquin tants problemes. Si el Mundial se suspèn serà un desastre, ja que les reserves baixaran un 30 per cent.”

Els restauradors demanen a les parts que s’asseguin per desbloquejar una situació que no entenen

Flòrido Dolcet, propietari de l’hotel que porta el seu nom, no va amagar la seua indignació. “Estem molt preocupats. Fa falta una solució d’urgència”, va dir, al marge de denunciar l’abandó que pateix el Pallars. “Ja costa treball tirar endavant projectes al nostre territori perquè ara situacions tan surrealistes com aquesta el posin en perill. Si hem de ser el jardí de Catalunya, que ens ho diguin i ens asseurem a veure passar les truites”, va dir irònicament Dolcet.

Per la seua part, Rosa Capdevila, propietària de l’Hostal Can Josep, que té ja el 80 per cent de les seues habitacions reservades per a la cita mundialista, no va dubtar a assegurar que la suspensió de la prova seria “un desastre” econòmic per al seu negoci, per una situació “que no entenem, perquè dubto que hi hagi ous”.

lleida

El lleidatà Lluís Rabadena, responsable del comitè de freestyle i membre de la junta directiva de la Federació Internacional de Canoa (ICF), adverteix que la suspensió del Mundial seria fatal per al futur de Sort com a capital continental d’aquesta especialitat, ja que l’objectiu és dotar-la d’una instal·lació fixa inèdita a Europa, que fomentaria l’arribada de palistes durant tot l’any. A més, l’anul·lació li comportaria quedar fora del calendari.

“La Federació Espanyola, així com la Internacional, no portarien cap prova més, ni nacional ni internacional”, va apuntar Rabaneda, que va advertir que el cost econòmic també seria enorme. “La gent que ve a competir ja està comprant els bitllets d’avió i reservant habitacions. Estan fent una despesa que, en cas d’anul·lar-se el Mundial, se n’hauria de fer càrrec el comitè organitzador, o la Federació Espanyola com a responsable subsidiari. Hem fet uns càlculs ràpids i la despesa que es veuria obligada a assumir supera els 800.000 euros, més del doble de la part operativa de la prova. Crec que ningú no està pensant en això. La magnitud de la tragèdia pot ser bastant important”, va dir.

Rabaneda, natural de Llavorsí, no entén la situació. “Fa dos setmanes vam tenir una reunió a Sort i els permisos i el projecte eren immaculats. Si ara la mateixa administració es contradiu, no sé fins a quin punt l’ajuntament té responsabilitat en tot això”, va afirmar. La ICF ja ha requerit a l’Espanyola un informe per veure si és viable la seua celebració.

tracking