SEGRE

FUTBOL PRIMERA DIVISIÓ

El Barça s'allibera de Franco

Retira les medalles honorífiques entregades al dictador el 1971 i el 1974 || El club blaugrana reitera que “un judici” no resoldrà el procés independentista

El llavors president Agustí Montal va entregar una medalla a Franco.

El Barça s'allibera de Francofcbarcelona.cat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El FC Barcelona ha deixat sense efecte les distincions honorífiques atorgades a Francisco Franco, en un acord assolit ahir a la reunió de la directiva, i va insistir a demanar que la “política i el diàleg” resolguin la situació a Catalunya i no un judici. “La directiva ha acordat deixar sense efecte les distincions atorgades al general Francisco Franco els anys 1971 i 1974, i tots els efectes honorífics vinculats a la seua entrega. L’acord haurà de ser ratificat pels socis a la pròxima assemblea de compromissaris”, va assenyalar el club. El portaveu de la directiva, Josep Vives, va detallar que les distincions a Franco són un cas “curiós”, ja que “alguns socis van demanar al club que se li retiressin les medalles, però no hi havia constància en cap acte de la directiva que digués que se li havien donat medalles, però sí arxiu gràfic”, va explicar. “El centre de documentació va treballar per saber com havia passat, quin era el context, què havia portat la directiva de llavors a fer això... I de facto, sí que hi havia aquestes medalles i la junta pren la decisió de portar-ho a l’assemblea de compromissaris, que votaran sobre la retirada de les medalles”, va argumentar.

El 1971 la directiva del club va atorgar a Franco la medalla d’or commemorativa de la inauguració del Palau Blaugrana. El 1974 li va atorgar la medalla d’or commemorativa de les noces de platí del club, obligada per la norma no escrita que implicava que les distincions de nova creació sempre s’havien d’atorgar per primera vegada a Franco. D’altra banda, Vives va detallar la posició del club blaugrana respecte al judici que comença avui contra líders del procés. “Hi ha d’haver una resolució política, mai en el marc d’un procés judicial, mai. El Barça s’ha mostrat absolutament en contra de la presó preventiva, que és molt injusta, ho vam dir i ho diem ara. Els que vam viure els fets de primera mà tenim molt clar el que va succeir i que la resolució al conflicte ha de passar per la política i el diàleg, no per un judici”, va afegir.

tracking