SEGRE

“Treu-te el 'pito' de la boca que t'agrada molt'

Les àrbitres lleidatanes reben insults sexistes, però veuen avui més consciència

Dones àrbitre lleidatanes que van començar la temporada, encara que alguna ha plegat

Dones àrbitre lleidatanes que van començar la temporada, encara que alguna ha plegatsegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els àrbitres de futbol són un dels col·lectius més insultats durant l’acompliment de la seua tasca, però l’1 de novembre passat, a Terrassa, els aficionats que van anar a veure el San Cristóbal-Llagostera van sobrepassar els límits i es van acarnissar amb el trio arbitral que, per primera vegada, estava compost per tres dones, un dia històric ja que xiulaven un partit masculí a Tercera divisió. Van haver d’escoltar frases grolleres com “Vés-te’n a fregar!” i altres de més dures i masclistes de l’estil de “Qui se la tira de l’equip? Ho feu tots?”.

Comentaris similars ha patit Marta Sáez, una de les set àrbitres actualment en el futbol lleidatà, que ha debutat aquesta temporada. En un partit va escoltar: “Treu-te el pito de la boca que t’agrada molt posar-te’l a la boca.” I en un altre diversos pares li van dir que l’esperarien després del partit perquè “se la follarien”. “Eren partits de futbol base, però el pitjor de tot és que interioritzem que l’insult és part de l’arbitratge, sigui contra dones o contra homes, i no és normal ni permissible”, lamenta la Marta. Amb tot, vol recalcar que “tant la Federació Catalana amb la campanya #Orgullosa com el comitè d’àrbitres ens estan ajudant molt i cada vegada hi ha més consciència”.

Alba Jové, en canvi, és la veterana de les col·legiades de futbol lleidatanes amb sis temporades ja en actiu. Assegura que ella no ha tingut mai cap problema i que no “se’ns insulta per ser dones sinó per ser àrbitres”. “Sempre són les mateixes persones les que insulten als camps i els és igual si són homes o dones, només canvien el tipus d’insult. Fins i tot insulten espectadores dones”, diu l’Alba, que va ser diversos anys l’única àrbitra a Lleida, però deixa clar que “les companyes que ho van deixar no va ser pel tracte rebut”.

L’FCF compta actualment amb 118 dones sobre un total de 1.953 àrbitres quan fa dos anys comptava amb només 69 sobre un total de 1.979.

tracking