SEGRE

El fiscal rebaixa d'11 a 6 anys la petició de presó per a Rosell per blanqueig

També sol·licita per a l’expresident del FC Barcelona una multa de 59 milions d’euros

El expresident del FC Barcelona Sandro Rosell, a la seua arribada a l'Audiència Nacional.

El fiscal rebaixa d'11 a 6 anys la petició de presó per a Rosell per blanqueigEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal ha rebaixat aquest dijous en el judici d’onze a sis els anys de presó que demana per a l’expresident del Fútbol Club Barcelona Sandro Rosell per blanquejar suposadament vint milions d’euros de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), dels quals l’acusació creu que es va quedar amb almenys 6,5 milions. En el judici que se celebra a l’Audiència Nacional el fiscal José Javier Polo ha rebaixat també la sol·licitud de deu a cinc anys de presó per al soci de Rosell, l’advocat andorrà Joan Besolí, i de set a un any i onze mesos per a la seua esposa, Marta Pineda.

Així mateix ho ha fet respecte a tres presumptes testaferros, per a qui demanava entre sis i vuit anys de presó, i ara sol·licita un any i onze mesos de presó per a Pedro Andrés Ramos González i Shahe Ohanessian i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas

En tots els casos el fiscal els acusa de blanqueig de capitals i grup criminal, mentre que en les seues conclusions provisionals els n’atribuïa a més del primer delicte un altre d’organització criminal, encara que a l’informe que exposarà en la pròxima sessió del judici, el proper dia 25, explicarà de forma més exhaustiva les raons de la seua modificació de conclusions.

El fiscal ha demanat a més que els acusats paguin diverses multes, en concret Rosell 59 milions d’euros, Besolí 40 milions, Ramos 25 milions, Marta Pineda i Ohanessian 19 milions cadascú i Colomer 50.000 euros. Així mateix ha reclamat que Rosell i Besolí siguin inhabilitats per exercir qualsevol activitat al món empresarial durant tres anys, a comptar a partir que compleixin la pena privativa de llibertat, i durant dos anys Ohanessian i Colomer.

Els advocats defensors han mantingut les seues peticions d’absolució per a tots els acusats i han al·legat vulneració dels drets d’aquests, perquè en el seu escrit de conclusions definitives el fiscal ha introduït fets nous que no figuraven al seu informe d’acusació provisional, dels que no han pogut defensar-se en el judici.

L’acusació del fiscal està relacionada amb la tasca d’intermediació de Rosell -que va presidir el FC Barcelona entre 2010 i 2014- a través de la seua empresa de màrqueting esportiu BSM perquè la CBF cedís el 2006 a un grup audiovisual de l’Aràbia Saudita els drets de televisió de 24 partits amistosos de la selecció brasilera per 27 milions d’euros.

La Fiscalia relaciona els delictes que atribueix als acusats a unes suposades comissions il·legals que hauria rebut el llavors president de CBF, Ricardo Teixeira, que segons ha indicat el fiscal durant el judici és investigat al Brasil per aquests fets. Segons l’escrit de conclusions definitives de la Fiscalia, els acusats van formar una agrupació delictiva d’interessos comuns, reforçada per vincles d’amistat i parentiu, dedicada al rentat de capitals a gran escala. Afegeix que ho van fer sota la iniciativa i coordinació de Rosell i conforme a les capacitats que cadascú aportava, amb especial rellevància Besolí, gestor de professió i titular d’un important nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.

El fiscal relata que l’activitat dels acusats permetia a altres persones la realització de determinades operacions la finalitat de les quals era la incorporació al tràfic legal dels beneficis obtinguts en activitats penalment rellevants o il·lícites.

Detalla que els acusats facilitaven les seues relacions personals i professionals, els seus coneixements sobre operativa bancària i l’ús d’entitats de les que eren titulars, moltes d’elles purament instrumentals sense infraestructura i establertes en paradisos fiscals, i fins i tot les seues identitats i fins els seus propis comptes bancaris. "Utilitzant aquesta capacitat de col·laboració i confiança, els acusats van procedir a ocultar les quantitats il·lícitament obtingudes per una persona molt relacionada amb l’acusat Rosell en l’àmbit directiu del futbol, Ricardo Teixeira", assenyala el fiscal. Detalla que el van dur a terme "en ocasió de la firma de certs contractes en què aquest intervenia en representació de la Confederació Brasilera de Fútbol". "Particularment el de compravenda dels drets audiovisuals de la selecció nacional de futbol del Brasil realitzada per l’esmentada confederació en favor de la societat International Sports Events (ISE) i el contracte d’esponsorització firmat per la CBF amb Nike", agrega.

tracking