A tocar del títol

El Barcelona firma un triomf molt treballat davant de la Reial Societat i serà campió guanyant sis punts més o a Vitòria entre setmana si falla l’Atlètic || Lenglet va marcar el primer gol i va sentenciar Jordi Alba just després del gol de l’empat donostiarra

Els jugadors del Barcelona celebren un dels seus         dos gols.

Els jugadors del Barcelona celebren un dels seus dos gols.EFE

La solvència del Barcelona, que ahir no va brillar com acostuma, va condemnar una competitiva Reial Societat al Camp Nou (2-1), on el líder de LaLiga va fer un pas més per aixecar matemàticament el títol, que conquerirà si guanya els pròxims dos partits contra l’Alabès i el Llevant o, fins i tot en el pròxim partit, si l’Atlètic perd amb el València i el Barça guanya.

Un any més, i ja són 28, l’equip donostiarra continua sense conèixer la victòria a l’estadi blaugrana. Aquesta vegada, tanmateix, va plantar cara fins al final en un partit equilibrat que va decantar Jordi Alba al minut 64, dos minuts després del gol amb què Juanmi igualava la diana de Lenglet, de cap, al tall del descans.

Coutinho va ser rebut amb xiulets per part de l’afició, que no li va perdonar el seu gest davant del United

El primer temps del Barcelona va ser gris. Va ser coherent Valverde al que ja va avançar a la prèvia i va jugar amb l’alineació titular. Només va introduir tres canvis respecte al partit contra el Manchester United. Va tornar a la titularitat el francès Dembélé, que amb prou feines va generar perill en un primer temps en què el líder depenia de les fogonades de Messi.

El ritme del partit era txuri urdin. Imanol Alguacil no es va encongir i, quan l’equip era capaç de superar la pressió desordenada del Barça, els seus pupils movien la pilota, sense por a la hiperactivitat del xilè Arturo Vidal. Li faltava paciència al Barcelona. No tenia problemes d’intensitat, simplement no trobava la pausa per trobar els forats a la defensa basca.

Només Messi, amb dos faltes, va ser capaç d’espantar Rulli, mentre la Reial Societat, intel·ligent amb l’esfèric, esperava el moment. Va tenir el gol als peus Juanmi, que es va plantar davant de Ter Stegen i l’alemany, amb els peus, va rebutjar la pilota. Era el minut 35. El Barcelona, amb més desig que joc, va buscar el gol. El va tenir Suárez en una rematada rasa que Rulli, molt atent, va desviar.

A falta de joc, la pilota aturada va salvar el Barcelona. Al tall del descans, Dembélé va xutar un córner i Clément Lenglet va marcar l’1-0 de cap, resultat amb què es va arribar al descans.

Malgrat el cop, la Reial no va renunciar a l’empat a la represa. Es va apropiar de l’esfèric, va pressionar el Barcelona a la sortida de la pilota i va generar perill. Rubén Pardo ho va provar amb un tret llunyà que, després de rebotar a Semedo, Ter Stegen va tornar a desviar. Que Alguacil no renunciava a l’empat ho va demostrar amb el canvi d’un volant ofensiu com Sangalli pel lesionat Zubeldia. Una aposta que va descontrolar la Reial. El Barcelona ho va detectar. Va posar una marxa més en la pressió l’equip blaugrana, que buscava rematar el partit a través de transicions ràpides després de recuperacions a la medul·lar. Quan més còmode semblaven estar els locals, la Reial es va retrobar amb una possessió llarga que Merino va culminar amb una assistència a l’espai que Juanmi va rematar subtilment superant, aquesta vegada sí, Ter Stegen (1-1, min.62). Poc li va durar l’alegria a l’equip basc. Concretament dos minuts. El temps que va tardar Messi a trobar Jordi Alba al carril esquerre. Aquesta vegada el lateral no va assistir l’argentí sinó que es va enfundar el vestit de davanter i es va atrevir amb una rematada seca amb la dreta ajustada al pal dret de la porteria defensada per Rulli, per marcar el 2-1. Després del gol, el Barça no va tancar el partit, malgrat buscar el tercer a la contra. Buscava una mica més de control Valverde amb l’entrada de Coutinho. El brasiler va substituir Dembélé i va rebre xiulets per part de la grada del Camp Nou, que no va oblidar el gest tapant-se les orelles per celebrar el gol que va marcar al United. A la gespa, la Reial continuava intentant-ho. Rakitic va tenir la sentència en una arribada per la dreta. Al final, un triomf que atansa el Barcelona al títol de Lliga. Dos sospirs li queden al Barcelona per aixecar-la matemàticament. Sis punts, sempre que l’Atlètic de Madrid no punxi, que vol sumar a Mendizorrotza, i contra el Llevant, de nou al Camp Nou, per centrar-se exclusivament en la Champions.

Valverde: “S’ha de donar valor al que fem, té la seua dificultat” Ernesto Valverde segueix sense donar per conquerida la Lliga i la prova és que li va costar guanyar ahir al Barça. “El partit ha tingut molta dificultat. Són un equip que juga molt bé i venim d’una setmana en què tot el focus ha estat al United. Ja es dóna per fet el títol, però davant sempre hi ha un rival que no vol que guanyis. Cal donar-li valor al que estem fent perquè té la seua dificultat”. Va admetre que li agradaria tancar la Lliga com més aviat millor i va afegir: “Cal continuar i seguir guanyant.” Va restar importància als xiulets a Coutinho. “Ha estat minoritari, també l’han aplaudit”, va valorar.