SEGRE

FUTBOL COMPETICIÓ

Aran exporta futbolistes a França

Quatre aranesos compaginen estudis i esport a França || Els germans Eric i Víctor Fernández juguen a l’Aush, Elena Solà a l’Albi i Laura Riquelme, al Tolosa i la sub-19 francesa

Elena Solà, Laura Riquelme i Eric i Víctor Fernández, amb les samarretes dels seus equips al camp de Vielha, on es van iniciar.

Elena Solà, Laura Riquelme i Eric i Víctor Fernández, amb les samarretes dels seus equips al camp de Vielha, on es van iniciar.ISABEL CAVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Val d’Aran, on l’esquí és l’esport rei per excel·lència i d’on han sortit alguns d’olímpics, també exporta jugadors de futbol al país veí, França. En els últims anys, cinc aranesos, tres noies i dos nois, han iniciat l’aventura buscant un doble objectiu: compaginar la formació acadèmica amb l’esportiva, una cosa molt comuna als Estats Units però difícil de congeniar a Espanya. L’Elena Solà i la Laura Riquelme van ser les primeres a obrir el camí el 2016, que un any més tard van seguir els germans Eric i Víctor Fernández i la María Lukas, si bé aquesta última ho va deixar al final de la seua primera temporada per problemes personals.

Tot va començar quan el responsable esportiu del Vielha FC, Juanjo Crespo, aprofitant que el club estava federat a la Lliga francesa, va proposar a Elena i Laura participar en una espècie de selecció regional de futbol femení que es feia a la regió de Comenge. Allà van convèncer els tècnics de la Section Football-Études Salies du Salat i es van incorporar a l’equip de futbol de l’escola, amb 13 i 14 anys. L’any següent van provar sort els germans Fernández i, malgrat la gran competència (més de 150 aspirants per a 25 places), també van aconseguir el seu objectiu. Actualment només el Víctor, el més jove amb 14 anys, es manté al col·legi de Salies, ja que la resta, al cursar els estudis de Lycée (l’equivalent al Batxillerat a Espanya), han passat a altres centres educatius, als quals han accedit després de superar unes proves i acreditar un bon expedient acadèmic. “T’obliguen a tenir un mínim de notes, si no, te’n vas fora”, explica l’Elena Solà, a la qual dos lesions de genoll li han tallat la progressió. “Em vaig lesionar l’última vegada el desembre passat i estic en fase de recuperació. És dur, però tinc clar que el més important són els estudis”, assevera l’aranesa, de 17 anys i que milita a l’ASPTT Albi, on també estudia.

Per a tots ells està sent una experiència única. “Poder compaginar l’esport amb els estudis és una cosa increïble que s’hauria de fer més a Espanya”, advoca l’Eric Fernández, de 15 anys, que actualment juga a l’Aush Football i estudia a Severac, on és el capità de l’equip de futbol sala. El seu germà Víctor, que també milita a l’Aush, a més de ser el capità dels equips de sala i futbol de l’escola de Salies, reconeix que “gràcies al futbol tinc bones notes al col·legi”. “El futbol és com una motivació per ser millor en tot el que faig”, assenyala.

La Laura Riquelme, de 17 anys i que té la doble nacionalitat al ser la seua mare francesa, està actualment al Pôle Espoir de Blanhac, un centre d’alt rendiment de futbol femení, a més de jugar a Segona divisió amb el Tolosa. Aquest mes ha debutat amb la selecció francesa sub-19 a la Sud Ladies Cup, en la qual França ha guanyat Corea del Nord, Haití i el Gabon. “Ha estat la meua primera convocatòria i la veritat és que no m’ho esperava. La meua il·lusió seria arribar a jugar a Primera divisió i arribar a disputar la Champions.”

Viure del futbol és el somni que persegueix la majoria, encara que són conscients que “és una cosa molt dura i alhora molt complicada d’obtenir”, reconeix l’Eric.

tracking