SEGRE

AUTOMOBILISME REPORTATGE

Una fragatina, a peu de pista al costat de Fernando Alonso

Clara López, una fragatina establerta a Balaguer, és comissària de curses com les mítiques 24 Hores de Le Mans o el GP de F1 a Montmeló || Senyalitza incidències i, als ral·lis, cronometra

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan la Clara López Basanta jugava de petita, tant amb nines com amb cotxes, poc s’imaginava que l’automobilisme formaria part de la seua vida i seria la seua gran passió com a adulta. Aquesta fragatina establerta a Balaguer de 32 anys és comissària de pista i de cronometratge i gràcies a la seua gran afició als cotxes i les carreres ha tingut l’ocasió de veure de prop pilots de la talla de Fernando Alonso a les passades 24 Hores de Le Mans, Hamilton i Vettel en el recent Gran Premi de F1 de Montmeló i els millors especialistes en ral·lis a la prova del Mundial del Ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada. “Aquesta és la part bonica, m’ho diu tothom, que pensa que és una ganga presenciar les carreres gratis i a peu de pista, però aquesta no és tota la veritat. Encara que ho faig molt a gust, darrere hi ha molts anys d’aguantar hores plovent, nevant o a més de 40 graus”, explica la Clara, a qui l’afició no li ve per una marcada tradició familiar. “No hi ha cap pilot a la família, ni ningú ha tingut mai un taller de cotxes”, fa broma.

Tot va començar quan va anar a estudiar Història a Madrid, on es va traslladar quan tenia 16 anys. “Un company de la universitat era comissari de pista al circuit del Jarama, on jo havia estat alguna vegada amb el meu pare perquè ens agradaven les carreres, encara que ja dic que no era una afició desmesurada. Aquest company em va proposar apuntar-me al curs de comissària i la veritat és que va ser la millor decisió que vaig poder prendre. Tenia 18 anys, l’edat mínima per obtenir-lo”, assegura aquesta professora associada de la UdL de Didàctica de les Ciències Socials i coordinadora de xarxes de museus de les Terres de Lleida i Aran.

Fa quatre anys consecutius que assisteix a les 24 Hores de Le Mans, encara que és l’única destinació a l’estranger per ara. “No descarto en el futur fer el curs de comissari esportiu, que és el grau màxim juntament amb el de director de carrera i són els jutges que controlen la normativa i les sancions”, apunta la Clara, que és membre de l’Escuderia Lleida igual que la seua parella, l’Albert Casado, també comissari.

La Clara López té la responsabilitat de senyalitzar qualsevol incidència que es produeixi durant una cursa, inclosos els accidents, una cosa que assegura que l’ha ajudat en la seua vida quotidiana. “Una vegada vaig topar amb un accident anant amb el cotxe i vaig poder col·laborar en l’auxili gràcies a la meua experiència en les curses. M’ha proporcionat molta capacitat de concentració i sang freda”, conclou.

A les 24 Hores de Le Mans.

A les 24 Hores de Le Mans.SEGRE

A les 24 Hores de Le Mans.

A les 24 Hores de Le Mans.SEGRE

A les 24 Hores de Le Mans.

A les 24 Hores de Le Mans.SEGRE

tracking