SEGRE

PIRAGÜISME FREESTYLE

Lleida apunta a la final a Sort

Les lleidatanes Sílvia Gallego, Arboló Rafel i Ona Baró accedeixen a semifinals en caiac júnior i amb aspiracions de lluitar per les medalles || El gironí Adrià Bosch es planta a la final de canoa

Ahir van quedar definides les semifinals de caiac júnior femení i la final de canoa oberta, amb ple dels palistes catalans.

Ahir van quedar definides les semifinals de caiac júnior femení i la final de canoa oberta, amb ple dels palistes catalans.JESÚS FERNÁNDEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida va situar ahir les tres representants de caiac júnior femení, totes elles del Kayak Sort, a les semifinals de la categoria i amb opcions de lluitar per les medalles del Mundial de freestyle, que s’està disputant a la capital del Pallars Sobirà. La millor ahir va ser Sílvia Gallego, que va marcar el cinquè millor registre amb 346.67 punts, lluny de les quatre primeres posicions però amb un ampli avantatge sobre la seua companya Arboló Rafel, que va ser sisena, mentre que la tercera lleidatana en lliça, Ona Baró, va ser novena.

Les tres lluitaran divendres per un lloc a la gran final, que es disputarà el mateix dia. De fet, en aquesta categoria júnior hi ha dipositades bona part de les opcions a medalla de l’equip espanyol, no en va Baró es va penjar dos plates i Rafel dos bronzes a les dos Copes del Món celebrades l’any passat a Sort, en les quals Sílvia Gallego no va poder competir al lesionar-se a les eliminatòries. La guanyadora de les dos cites i vigent campiona del món, la britànica Ottilie Robinson-Shaw, no va fallar ahir i va ser la millor, i va superar les nord-americanes Katie Fankhouser i Olivia Mcginnis.

El nou estadi té una longitud de 150 metres i té dos ones o rulls amb cabals diferents

D’altra banda, el gironí Adrià Bosch es va classificar ahir per a la final de canoa oberta (OC1) després de fer un autèntic recital i imposar-se a les dos mànigues disputades, amb 165,00 i 173,33 punts. Els perseguidors del palista de la Cellera de Ter van ser l’alemany Philip Josef (110,00 i 90,00), el francès Jean Ives Moustrou, l’australià Jez Jez i el nord-americà Jordan Poffenberger, els seus rivals a la final d’avui.

Bosch, a més de classificar-se per a la final de canoa oberta, ha arribat també a les semifinals de canoa tancada (C1), després d’aconseguir la setena plaça a la ronda preliminar. El gironí va ser bronze en C1 al Campionat d’Europa el 2014 i campió mundial júnior en la modalitat OC1 el 2011.

El nou estadi de l’Aigüerola de Sort és una instal·lació única a Europa, ja que cap altra localitat no disposa d’una onada estacionària o rull estabilitzat, la qual cosa minimitza els treballs de manteniment. Fins ara l’onada era natural i això obligava cada any a refer-la com a conseqüència del corrent. Amb l’entrada en funcionament de la nova instal·lació, Sort es converteix en la referència europea del freestyle.

La nova zona és a la part baixa del camp de regates, inaugurada l’any 1993, i té una longitud aproximada de 150 metres. Disposa de dos onades estacionàries amb cabals d’aigua diferents. El primer funciona a 40 m3 per segon i l’altre, on s’està competint, ho fa a 30. Al marge dret s’ha fet un canal de derivació que absorbeix l’aigua del riu si el cabal supera els 40 m per segon. D’altra banda, per a la seua construcció es van utilitzar 6.000 m de pedra d’una pedrera de Tremp, es van necessitar cinc mesos de feina i va tenir un pressupost de 550.000 euros. L’obra és un projecte de Joan Gurrera i Lluch, enginyer de camins, canals i ports, i ha comptat amb l’assessorament de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el suport d’Endesa, per tal de controlar correctament els cabals d’aigua del riu.

La capital pallaresa dobla l’ocupació hotelera

La disputa del Campionat del Món de Freestyle està tenint una important repercussió socioeconòmica a Sort, fins al punt que l’ocupació als establiments hotelers de la zona s’ha doblat respecte a les mateixes dates de l’any anterior. Ramon Aytés, responsable de l’Hotel Pessets, va explicar a ACN que s’ha passat d’un 27 per cent l’any 2018 a un 60 per cent aquest any durant les setmanes prèvies al campionat i a un 75 per cent els dies de competició. Respecte als apartaments turístics, l’ocupació ha augmentat un 30 per cent, i han assolit el 80 per cent.

Ahir van quedar definides les semifinals de caiac júnior femení i la final de canoa oberta, amb ple dels palistes catalans.

Ahir van quedar definides les semifinals de caiac júnior femení i la final de canoa oberta, amb ple dels palistes catalans.JESÚS FERNÁNDEZ

tracking