SEGRE

MEDICINA ESPORTIVA AVENÇOS BIOMECÀNICS

Tecnologia aplicada a l'esport

El Centre de Medicina de l’Esport de la Generalitat a Lleida estrena una màquina que ajuda a millorar el rendiment || Analitza el consum d’oxigen i amb les dades s’optimitza l’esforç

Sergi Jurado, el primer esportista d’elit a utilitzar la màquina.

Sergi Jurado, el primer esportista d’elit a utilitzar la màquina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Medicina de l’Esport de la Generalitat a Lleida compta des de fa un mes amb un nou aparell d’última tecnologia que permet millorar el rendiment dels esportistes. “És el millor analitzador de gasos que hi ha ara mateix al mercat”, segons explica el doctor Fernando Pifarré, director del servei de Medicina de l’Esport, que la Generalitat de Catalunya té al CAP Onze de Setembre. “El Medisoft Ergocard CPX Pro mesura amb gran precisió el consum màxim d’oxigen de l’esportista i el llindar aeròbic i anaeròbic, la qual cosa permet ajustar al 100% el seu entrenament,” explica Pifarré, que afegeix que les dades que aporta la màquina “ajuden a fer un entrenament intel·ligent i planificar el treball”.

La nova màquina, que ha arribat des de Bèlgica, la va estrenar el triatleta lleidatà Sergi Jurado, un esportista que recentment va fer història al ser el primer discapacitat auditiu a classificar-se per al Campionat d’Espanya de triatló elit. “El Sergi ha sigut alumne meu de biomecànica al grau de fisioteràpia de la Universitat de Lleida i és una persona que fa un doble esforç, esportiu i intel·lectual, perquè seguir les classes amb professors que ens movem contínuament té un gran mèrit amb la seua discapacitat”, valora.

El doctor Pifarré recorda que “no és cert que com més t’entrenes millor estàs; s’ha de ser intel·ligent”

La màquina, que amb prou feines porta un any al mercat i que ha estat adquirida pel departament d’Esports de la Generalitat, permet determinar “el consum màxim d’oxigen i el percentatge d’aprofitament de l’oxigen i, amb aquestes dades, es pot ajustar el nivell d’entrenament, amb la qual cosa evites el sobreentrenament i la fatiga psíquica i física,” afegeix.

Pifarré explica que en ocasions es troba amb esportistes que perceben una pèrdua de rendiment, malgrat que estan mantenint el mateix nivell d’entrenament. “Això ocorre perquè no és cert que com més t’entrenes, millor estàs. La forma física no es pot mantenir al màxim durant tot l’any. Per aquesta raó, amb les dades que aporta aquesta màquina, l’esportista pot elegir en quin moment de la temporada vol estar al màxim nivell” i, posant un símil ciclista, “als anys seixanta Eddy Merckx dominava el ciclisme perquè era un esportista únic. Avui dia hi ha molts Eddy Merckx, però no guanya el qui s’entrena fent més quilòmetres, guanya el qui s’entrena d’una forma més intel·ligent”.

En la primera visita d’un esportista d’elit amb aquesta nova màquina, Sergi Jurado, Pifarré va estar acompanyat pel doctor Joan Antoni Prat, que és fundador del CAR de Sant Cugat, exdirector de l’INEF de Lleida i autèntic pare de la teoria i pràctica de l’entrenament a nivell estatal.

A banda de Jurado, ja s’han sotmès a l’examen de la nova màquina diversos atletes i piragüistes, en les tot just quatre setmanes que porta instal·lada la màquina.

Al servei de malalts de pulmó i cor

A part de la utilitat esportiva, la nova màquina del Centre de Medicina de l’Esport tindrà una utilitat sanitària, atès que també està al servei dels pacients dels serveis de cardiologia i pneumologia de l’hospital Arnau de Vilanova i de l’hospital Santa Maria. “Fins a aquest moment, als malalts del cor se’ls feia el test de l’escala o que caminessin per un passadís. Amb l’ús d’aquesta màquina, els metges disposaran de dades quantitatives amb les quals millorar aquestes patologies”, explica Pifarré.

tracking