SEGRE

JUDO COMPETICIÓ

Ai Tsunoda, futura olímpica

La lleidatana, de 17 anys, acumula dos ors i un bronze a la Copa d’Europa i ha estat campiona europea cadet el seu primer any internacional || Encara té opcions de ser a Tòquio 2020

Ai, de blau, durant una de les competicions internacionals.

Ai, de blau, durant una de les competicions internacionals.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Té només 17 anys i en la primera temporada competint amb la selecció espanyola, el seu nom ja sona com a futura olímpica. Encara és cadet, categoria en què no té rival a casa (ha estat tres anys seguits campiona estatal), però ja ha competit en júnior amb èxit i fins i tot ha fet els seus primers passets en sènior.

Es tracta d’Ai Tsunoda Rousbant, lleidatana de naixement, de pare japonès i mare francesa, que en el seu primer any a nivell internacional no para d’acumular èxit rere èxit. El mes de juliol passat es va proclamar campiona d’Europa cadet a Varsòvia i es va penjar l’or al Festival Olímpic de la Joventut Europea (FOJE) de l’Azerbaidjan. Anteriorment, ja havia aconseguit una medalla d’or a la Copa d’Europa cadet de Tula (Rússia) i un or (Coïmbra) i un bronze (Màlaga) en la mateixa competició júnior.

La seua eclosió ha estat tardana per culpa de la burocràcia. Malgrat nàixer i residir sempre a Lleida, no va aconseguir la nacionalitat espanyola fins a principis d’aquest any, per això “no he pogut competir a nivell internacional. La vam tramitar fa temps, però no me l’han donat fins aquest any, i tot gràcies a l’ajuda de la Federació Espanyola i del Comitè Olímpic Espanyol”, es lamenta Ai, que únicament podia participar en competicions a Espanya o en algun torneig a França, d’on és originària la seua mare, també judoka i que exerceix de mànager i entrenadora, amb el seu pare.

Va començar al món del judo molt jove, als tres anys, “perquè ho veia a casa”, reconeix. Els seus pares, Go i Celine, que es van instal·lar a Lleida a finals dels 90, regenten des del 2002, l’any que va nàixer Ai, un gimnàs al barri de Balàfia, el Dojo Lleida. Malgrat viure’l dia a dia a través dels pares, “no va ser fins que vaig començar a competir quan em va interessar de veritat el judo. Devia tenir uns 12 anys”, explica. Des d’aleshores, era habitual veure-la al podi de les diferents competicions estatals i autonòmiques, fins que l’any passat la Federació Espanyola va decidir convocar-la a diverses concentracions amb vista a la seua estrena internacional. Tot i que els Jocs Olímpics de Tòquio són a tocar (l’any que ve), Tsunoda encara té opcions de poder ser-hi, malgrat que arriba molt justa a la cita. “És difícil. D’opcions sempre n’hi ha, però tinc dos rivals al davant i, a més, per optar-hi has de reunir una sèrie de requisits, com estar entre els 18 millors del rànquing mundial absolut, i ara mateix són al lloc 21 de júniors [i al cinquè en cadets]”, assenyala la lleidatana, que no s’obsessiona per aquest tema.

“Per ara no m’ho plantejo com un objectiu. Òbviament, per a tot esportista ser en uns Jocs Olímpics és un somni, i també ho és per a mi, però no m’obsessiono. Abans sí que pensava en Tòquio, però des de fa temps en l’únic en què m’he centrat és a entrenar-me molt i dur i el que hagi d’arribar, ja arribarà. Si és a Tòquio, genial, si no, a la propera, no em preocupa”, sentencia.

Europeu i Mundial, pròximes cites al setembre Els bons resultats que ha aconseguit a nivell internacional amb la selecció espanyola li han valgut a Ai Tsunoda per assegurar-se els bitllets per al Mundial i l’Europeu, que es disputaran de forma consecutiva el proper mes de setembre. Primer afrontarà, del 12 al 15 del pròxim mes de setembre a Finlàndia, la competició continental de la categoria júnior, gràcies a les dos medalles aconseguides a la Copa d’Europa, i tot seguit, del 23 al 30 del mateix mes al Kazakhstan, afrontarà el Mundial cadet, categoria de la qual és l’actual campiona europea.

Ai, de blau, durant una de les competicions internacionals.

Ai, de blau, durant una de les competicions internacionals.MAGDALENA ALTISENT

tracking