El Barça s’encalla

Ansu i Arthur remunten el gol inicial de l’Osasuna, però els locals empaten amb un gol de penal als últims minuts || El guineà de setze anys bat el rècord de Bojan com el més jove blaugrana a marcar a la Lliga

Gerard Piqué protesta a l’àrbitre Martínez Munuera després de xiular el penal, per possible mà del central català, que va suposar l’empat definitiu de l’Osasuna.EFE

El Barça es va encallar a Pamplona i va cedir dos punts a l’empatar l’Osasuna amb un penal per possible mà de Piqué, que va ser molt protestat pel central català. L’únic blaugrana que es va salvar del mal partit del Barça va ser el jove prodigi guineà Ansu Fati, de 16 anys, que va ser el revulsiu de l’equip quan perdia 1-0 i va aconseguir el gol de l’empat de cap. Ansu, que l’anterior jornada va debutar amb el primer equip sent el segon més jove de la història del Barça a fer-ho, aquesta vegada sí que s’ha convertit en el de menys edat a marcar, i ha superat el rècord que tenia el lleidatà Bojan Krkic. I el tercer més jove en la història de la Lliga. Ansu Fati va aconseguir el primer gol al Barça amb 16 anys i 304 dies; i per la seua part Bojan ho va fer amb 17 anys i 53 dies. Arthur va marcar l’1-2 i el Barça va remuntar però els locals van igualar per seguir invictes a casa i seguir per sobre dels blaugranes a la classificació.

Osasuna va començar el matx amb una idea: pressionar a dalt i no deixar pensar el Barça. I aquesta estratègia li va sortir a la perfecció. Durant els primers cinc minuts del duel, els rojos van forçar dos córners per cap dels blaugranes.

Aquesta arrancada dels de Jagoba Arrasate va culminar amb el primer gol del partit. Brandon, des de la banda dreta, es va burlar de Lenglet i Roberto Torres va saber aprofitar la precisa passada per batre Ter Stegen de volea.

Amb un Griezmann incòmode al camp, igual que els companys, els d’Ernesto Valverde van treure el primer córner passats els primers 20 minuts de l’encontre. El Barcelona no va cessar en l’afany de desplegar el seu joc, de circular la pilota, però una vegada i una altra es va trobar un bloc roig molt ben posicionat. L’aturada, al minut 30, perquè els futbolistes s’hidratessin no va canviar el guió del duel. El Barça jugava en camp contrari, però espès en atac i sense trobar forats per anotar el gol de l’empat. Al límit del descans, tots dos equips van provar d’inquietar la porteria contrària sense èxit.

Valverde, a l’inici de la segona part, va moure la banqueta a la recerca de la remuntada. Va sortir Ansu Fati, el jove hispanoguineà que va debutar amb el primer equip davant del Betis i va deixar llampecs de qualitat, per Semedo.

I el tècnic blaugrana va encertar de ple. El porter roig, Rubén Martínez, no va evitar la precisa rematada de cap d’Ansu Fati, que va guanyar la partida a Nacho Vidal (m.51). El Barcelona, a partir del gol, es va reactivar, va guanyar metres i va tancar els locals a la seua àrea. El gol blaugrana va afectar anímicament els locals, que van perdre iniciativa en l’atac, encara que Brandon, amb un xut a mitja volta, va intentar posar a prova Ter Stegen. Els de Valverde van recuperar la identitat mentre que la línia defensiva roja, víctima del joc fluid del seu rival, perdia l’ordre defensiu exhibit al primer període.

Els canvis van oxigenar i van beneficiar, una vegada més, el Barcelona. Arthur, als deu minuts de saltar al camp, en substitució de Rafinha, va avançar els seus al minut 64 amb un tret ajustat a un pal. Osasuna, que va reclamar la segona targeta groga a De Jong, per una falta al Chimy Ávila, que el col·legiat no va considerar, va perseguir el segon gol amb un actiu Brandon. I gairebé ho va aconseguir Juan Villar amb un potent tir que va evitar Ter Stegen.

Ho va aconseguir Osasuna des dels onze metres, després que el col·legiat xiulés una mà de Piqué a l’àrea, i així Roberto Torres va materialitzar el gol de l’empat a l’enganyar el porter blaugrana.