CICLISME VUELTA A ESPANYA

La Vuelta corona Roglic

L’eslovè es doctora a la ronda espanyola i guanya la primera gran carrera || Alejandro Valverde va pujar al segon calaix del podi amb 39 anys

El guanyador de la Vuelta 2019, Roglic, acompanyat al podi per Valverde i Pogacar.EFE

L’eslovè Primoz Roglic (Jumbo Visma), saltador d’esquí fins fa sis anys, es va coronar a Madrid com a vencedor de la 74 edició de la Vuelta a Espanya al final de la vint-i-unena i última etapa, en la qual va guanyar l’esprint el campió d’Holanda, Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step). Jakobsen, de 23 anys, va aconseguir a la capital un doblet al davant del seu gran rival, l’irlandès Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), en un disputat esprint que va suposar la cinquena etapa per al seu equip en aquesta Vuelta i la 62 en la temporada.

Roglic, de 29 anys, va creuar la meta a Cibeles com a vencedor final, amb la qual cosa encapçalava la festa eslovena, ja que la tercera del podi se la va quedar el seu compatriota de 20 anys Tadej Pogacar (UAE Emirates). Entre els dos, l’espanyol Alejandro Valverde, de 39 anys, que va aconseguir, vestit amb el mallot arc de Sant Martí de campió mundial, un segon lloc que li permet sentir-se “molt orgullós”.

El campió d’Holanda va sumar el segon triomf d’etapa en aquesta edició de la prova

Roglic, guanyador d’etapa en les tres grans, va ser quart al Tour del 2018 i tercer aquesta temporada al Giro. Té al seu full de serveis triomfs en proves de tres setmanes com la Vuelta al País Basc i Tour de Romandia, però li faltava la cirereta entre les més desitjades del World Tour. Insuperable a la contrarellotge de Pau, va treure en l’especialitat que li va donar la medalla de plata mundial el 2017 un avantatge que després va saber guardar en pugna amb els millors en territori d’escaladors, on no va ser inferior a ningú. Just i esperat triomf per a un corredor a qui no li agrada fer soroll, que amb prou feines ha pronunciat quatre frases a les conferències de premsa com a líder durant 12 dies i que ha preferit “somriure en secret”.

Al costat del ciclista de Zagorje ob Savi (que traduït seria Entre les muntanyes al costat del Sava), es va col·locar Alejandro Valverde, segon de la general i primer espanyol durant tota la carrera. L’avi dels gairebé 40 anys va guanyar una etapa, va aconseguir els galons del Movistar contra Nairo Quintana i va seguir exercint com a referència del pilot nacional. Va inscriure al llibre d’or el setè podi a la Vuelta i el desè en una de gran.

Els espanyols van recaptar 4 triomfs d’etapa: Madrazo, Valverde, Jesús Herrada i Mikel Iturria, però les dades globals no conviden a l’optimisme. El primer classificat després de Valverde va ser Marc Soler, novè, precedint Mikel Nieve. Un resultat que reflecteix sequera i futur preocupant. A les classificacions complementàries va destacar el francès Geoffrey Bouchard (Ag2r) com a rei de la muntanya, Pogacar millor jove, Roglic mallot verd per punts i el Movistar millor equip, amb fita històrica al guanyar també la general al Giro i Tour per conjunts. La Vuelta va acabar al costat de la deessa Cibeles al capvespre, amb algun eco del triomf mundialista de la selecció de bàsquet. 21 dies de competició que van veure alternança de líders fins que un rellotge va elegir Roglic com a dominador.