SEGRE

RUGBI REPORTATGE

Equip intergeneracional

La professora Vanesa Piulats, de 40 anys, i la seua alumna Nerea Cepero, de 16, són companyes d’equip a l’Inef Lleida Rugby || Fruit de la campanya de captació del club en col·legis i instituts

La plantilla d’aquesta temporada de l’equip femení de l’Inef Lleida Rugby, que aquest cop compta amb prou jugadores per competir sense necessitar fusions amb altres clubs.

La plantilla d’aquesta temporada de l’equip femení de l’Inef Lleida Rugby, que aquest cop compta amb prou jugadores per competir sense necessitar fusions amb altres clubs.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels lemes del rugbi diu que “no només es juga, sinó que es viu i es comparteix”. Així ho devien pensar les jugadores de l’Inef Lleida Rugby Club, Vanesa Piulats, i Nerea Cepero. La primera, professora substituta d’Educació Física el curs passat a l’IES La Caparrella i la segona, alumna seua que no s’havia interessat per cap esport en particular. Ara juguen al mateix equip. “La Vanesa ens va portar un dia a tota la classe a practicar rugbi cinta [no hi ha contacte i es tracta de prendre a un rival alguna de les dos cintes que porten enganxades amb veta adherent a la cintura] per veure si ens agradava. Vam ser uns vint i David Carreras [professor de l’Inefc i responsable de la secció de rugbi] em va proposar continuar”, explica Nerea, de 16 anys, 24 menys que Vanesa, que fa dos dècades que juga amb interrupcions tan sols quan va ser mare dels seus dos fills.

El cas de Vanesa i Nerea, de dos generacions diferents, serveix per explicar que l’esforç dut a terme per l’Inef Lleida Rugby Club, l’únic equip que hi ha d’aquest esport en terres lleidatanes, comença a collir els fruits de les campanyes de captació de jugadors i jugadores en col·legis i instituts. I, en el cas de les dones, lluitant contra els estereotips que vinculen aquesta disciplina amb l’agressivitat, la rudesa i la masculinitat. Tant és així que el nou projecte per al rugbi femení, denominat Femení Emerging, ha fet possible que 14 júniors nodreixin aquesta temporada la plantilla del primer equip, assolint la trentena de jugadores, una cosa que no passava des de feia una dècada.

Al costat de Vanesa, Irela Arbonés és l’altra veterana que ha complert també els 40 després d’iniciar-se amb 19 anys. Faltava una continuïtat per a un equip que ha hagut de recórrer a la imaginació aquests últims anys per poder competir. La temporada passada es va crear el Lleida-Quebrantahuesos, una fusió amb l’equip de la localitat oscenca de Pomar de Cinca. I anys enrere les lleidatanes es van unir a jugadores del Vilanova i del Valls per completar una plantilla. “Ens aportem mútuament. Nosaltres ensenyem a les joves i elles ens aporten les seues grans ganes. No estem acostumades a tanta abundància”, riu Vanesa.

Més de 120 jugadors i aposta pel rugbi inclusiu

Encara que l’esport de la pilota ovalada va aparèixer a Lleida el 1984 de la mà d’Alfredo Joven, actual director de l’Inefc Lleida, no va ser fins al 2014 que es va crear escola de base gràcies a David Carreras, professor de l’esmentat centre universitari que coordina la campanya de captació. Actualment superen els 120 jugadors i jugadores i hi ha equips des de sub-8 en amunt.

La plantilla d’aquesta temporada de l’equip femení de l’Inef Lleida Rugby, que aquest cop compta amb prou jugadores per competir sense necessitar fusions amb altres clubs.

La plantilla d’aquesta temporada de l’equip femení de l’Inef Lleida Rugby, que aquest cop compta amb prou jugadores per competir sense necessitar fusions amb altres clubs.SEGRE

tracking