SEGRE

ESPORTS

Les futbolistes de la Primera Divisió espanyola inicien la seua vaga

Exigeixen un conveni col·lectiu que reguli la seua situació laboral

Les futbolistes de la Primera Divisió espanyola inicien la seua vaga

Les futbolistes de la Primera Divisió espanyola inicien la seua vagaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les futbolistes de la Primera Divisió espanyola van iniciar aquest dissabte  una aturada indefinida, seguint la seua lluita pel primer conveni col·lectiu que reguli la seua situació laboral.

El partit que aquest dissabte havia d’obrir la novena jornada del campionat, entre l’Espanyol i l’UD Granadilla Tenerife en la Ciudad Deportiva Dani Jarque de Barcelona, no es disputarà.

La plantilla de l’entitat tinerfenya, de fet, ni tan sols va arribar a volar des de l’illa a la ciutat comtal.

El seu vol estava programat per a aquest divendres a la tarda, però va patir "problemes tècnics".

Vista la "intempestiva hora a què arribarien a l’hotel de concentració", a prop de les 5:00 hora peninsular, i tenint present que la vaga indefinida començava a les 00:01 d’aquest dissabte, la directiva de l’UD Granadilla Tenerife va prendre la decisió que les seues jugadores tornessin als seus domicilis.

L’entitat va respectar, d’aquesta manera, "la postura de les jugadores de secundar l’aturada".

Les futbolistes de la Primera Iberdrola van convocar una vaga indefinida davant de l’estat de paralització de les negociacions entre els clubs i els sindicats pel primer conveni col·lectiu del futbol femení espanyol.

Després de tretze mesos de negociació, i malgrat la mediació en les últimes setmanes de la Direcció General de Treball i del Consell Superior d’Esports, les postures segueixen allunyades, especialment, quant a salari mínim i parcialitat.

Les jugadores van rebaixar les seues pretensions salarials fins els 16.000 euros bruts anuals, però exigeixen una jornada mínima de 6 hores diàries. Van fixar en un 75 per cent el mínim de la parcialitat, un aspecte clau en la cotització per a les futures pensions.

L’Associació de Clubs de Futbol Femení, per la seua part, va pujar la seua oferta des dels 13.000 als 16.000 euros bruts anuals, però va demanar de limitar els contractes a temps parcial perquè no tinguessin una ocupació inferior al 50 per cent de la jornada normal de treball. Això és, quatre hores al dia -20 per setmana-, el que deixaria el salari en 8.000 euros bruts a l’any per a aquest tipus de contractes.

La diferència entre les reivindicacions sindicals i l’oferta de la patronal, segons va explicar l’Associació de Clubs, és d’1.500.000 euros. Sota la situació de finançament actual, la patronal va assegurar que no pot costejar-lo.

Davant d’aquest bloqueig, les jugadores van decidir convocar la primera vaga de la seua història. "Vaga per la igualtat" o "conveni femení ja" són missatges que s’han repetit en els últims dies a les xarxes socials.

La internacional espanyola Alexia Putellas va explicar aquest dissabte en el seu perfil de Twitter que amb l’aturada pretenen aconseguir "uns drets laborals dignes".

Les futbolistes de la Primera Divisió espanyola desitgen que sigui un conveni col·lectiu el que reguli matèries com el salari mínim, la durada de la jornada o les vacances; i, més enllà d’això, veure’s protegides en cas de lesió o d’embaràs, entre d’altres.

tracking