JUDO COMPETICIÓ

Tsunoda aspira als Jocs al guanyar l'Estatal absolut

Ai, cadet, segona lleidatana a guanyar la categoria sènior després de la seua mare

Tsunoda, amb la medalla, posa amb dos companys del Dojo Lleida que la van ajudar a entrenar-se.

Ai Tsunoda, que encara és cadet, es va proclamar el cap de setmana passat campiona d’Espanya absoluta de judo, amb la qual cosa es converteix així en la segona lleidatana a aconseguir el títol estatal de la màxima categoria després de la seua mare i entrenadora, Céline Tsunoda. La jove judoka, de 17 anys, ha firmat un triplet històric, ja que a aquest títol en categoria sènior també s’han d’afegir els aconseguits anteriorment en cadet i júnior, tots durant el 2019.

A més, la seua condició de nova campiona d’Espanya absoluta li permetrà disputar l’any que ve les classificatòries per ser als Jocs Olímpics de Tòquio el 2020. “S’ha guanyat el dret de lluitar per això, encara que és molt complicat perquè al davant té María Bernabéu i serà difícil superar-la, perquè Ai amb prou feines té rànquing internacional en aquesta categoria”, comenta Céline, que reconeix que “passi el que passi serà una experiència molt bona que li permetrà agafar experiència per al futur”.

Tsunoda, que va competir en la categoria d’U70 quilograms a l’Estatal disputat a Fuenlabrada, va guanyar els tres primers combats per Ippon, i es va enfrontar a la final a Sara Rodríguez, competidora d’alt nivell internacional sènior i segona del rànquing espanyol (María Bernabéu no va anar a la cita al tenir ja la mínima olímpica), en la qual va derrotar per wazaari al Golden Score. Amb aquesta victòria, Ai iguala la seua mare i entrenadora, Céline, totes dos del Dojo Lleida, que va aconseguir l’or el 2011 a la categoria d’U57.

La jove judoka, nascuda a Lleida de pare japonès i mare francesa, ha completat un 2019 de somni, ja que al marge de guanyar els campionats estatals en tres categories (cadet, júnior i sènior), també ha brillat en el seu primer any internacional amb la selecció espanyola. D’aquesta manera, Ai Tsunoda ha conquerit el Mundial i l’Europeu cadet, ha estat subcampiona europea júnior i ha aconseguit la medalla d’or al Festival Olímpic de la Joventut Europea (FOJE), a més de diverses medalles a les Copes d’Europa de diferents categories. L’any que ve disputarà dos proves internacionals per aconseguir punts de cara a la lluita per ser als Jocs Olímpics de Tòquio.