Inici difícil per a Esteve

El pilot d’Oliana punxa dos cops en la primera etapa i arriba a la 38a posició a poc més d’una hora del líder || El lituà Zala sorprèn els favorits, Sainz acaba tercer i Alonso, l’onzè

El vehicle d’Isidre Esteve i Txema Villalobos, en un moment de la primera etapa del Dakar, en què va punxar dos vegades.REPSOL TEAM

El pilot lleidatà Isidre Esteve (Repsol Rally Team) va viure ahir una estrena agredolça al nou Dakar de l’Aràbia Saudita, ja que no va poder rodar al ritme desitjat per culpa de dos punxades, la qual cosa el va obligar a afluixar la velocitat davant del risc de quedar-se sense roda de recanvi. Malgrat aquest contratemps, el d’Oliana va finalitzar al lloc 38 de la general, amb 4 hores, 23 minuts i 33 segons, sisè de la seua categoria, a una hora, 4 minuts i 37 segons del primer classificat, el lituà Vaidotas Zala, que va sorprendre tots els favorits en una primera etapa, que es va disputar entre Jiddah i Al-Wajh.

Fernando Alonso, per la seua part, va firmar un notable debut al Dakar al finalitzar onzè, a 15 minuts del guanyador Zala, una marca acceptable per a la primera etapa de la seua carrera al Dakar. Dels quatre Toyotes en carrera, el d’Alonso va ser el que més intacte va arribar a la meta del dia, ja que tant el qatarià Nasser Al-Attiyah com el sud-africà Giniel De Villiers i l’holandès Bernhard Ten Brinke van tenir diverses punxades que els van fer perdre un temps considerable.

L’australià Toby Price, que defensa el títol, va guanyar l’etapa i el lleidatà Betriu va entrar al lloc 38

Al-Attiyah, el vigent campió del ral·li, havia marcat els millors temps en els primers parcials de l’etapa, però es va quedar sense el triomf del dia per tres punxades a la part final de la ruta.

Els infortunis que van patir la majoria dels pilots favorits per guanyar el Dakar expliquen la campanada que va donar el lituà Zala, un home que no entrava en cap quiniela i el millor resultat del qual en la carrera havia estat el dotzè lloc de l’any passat.

També van acabar bé la jornada el francès Stéphane Peterhansel i el madrileny Carlos Sainz, que van arredonir el dia per a l’equip alemany Mini a l’ocupar la segona i la tercera posició en el podi, respectivament. Sainz, campió del Dakar el 2010 i 2018, tampoc es va salvar de les punxades i Peterhansel va acabar a poc més de dos minuts, cosa que va atribuir als seus problemes per comprendre les instruccions que li dóna en anglès el seu nou copilot, el portuguès Paulo Fiuza, ja que sempre havia tingut de company pilots francesos com ell.

Pel que fa a motos, la victòria de la primera jornada va ser per a l’australià Toby Price (KTM), que va iniciar en gran la defensa del títol de campió que va obtenir l’any passat, i va demostrar que torna a ser el principal favorit en aquest nou escenari. Ho va fer amb només cinc segons d’avantatge per sobre del nord-americà Ricky Brabec (Honda), mentre que l’argentí Kevin Benavides (Honda), el xilè Pablo Quintanilla (Husqvarna) i el castellonenc Joan Barreda van acabar en la quarta, sisena i setena posició, respectivament, a poca distància de Price.

Laia Sanz (KTM) va firmar també una bona primera etapa, en què va acabar al lloc 20, a poc més de 21 minuts de Price, mentre que el pilot lleidatà Jaume Betriu (FN Speed Team) ho va fer al lloc 38, a 40 minuts i 38 segons del vencedor de l’etapa.

La segona etapa del Dakar discorre avui entre les localitats Al-Wajh i Neom, de 393 quilòmetres, dels quals 367 seran cronometrats.