SEGRE

UNIVERSITAT INVESTIGACIÓ

Un estudi ajuda a prevenir lesions en el futbol base

Tesi de l’alumne de l’Inefc Sergi Matas, que va rebre la qualificació d’excel·lent

Sergi Matas, tercer per la dreta, amb els tutors i els tres membres del tribunal que va valorar la tesi.

Sergi Matas, tercer per la dreta, amb els tutors i els tres membres del tribunal que va valorar la tesi.INEFC LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una tesi doctoral presentada per l’alumne de l’Inefc Sergi Matas el 10 de desembre passat i qualificada pel tribunal com a excel·lent, ajuda a prevenir i reduir el nombre de lesions en el futbol base. L’estudi, denominat Projecte RELL (Registre Lleidatà de Lesions). Estudi epidemiològic descriptiu del futbol base no professional en etapa formativa (U11-U18), va començar el 2016 –tal com ja va informar aquest diari– i inclou dades de cinc clubs de la ciutat (Lleida Esportiu, Atlètic Segre, AEM, Balàfia i FiF) de jugadors de les categories compreses entre alevins i juvenils. En total, l’informe registra fins a 277 lesions sobre dades de 647 jugadors i jugadores, arran d’una prova pilot en 815 futbolistes.

Així, algunes de les conclusions de la tesi de Sergi Matas, el treball del qual van codirigir i van supervisar els doctors Francesc Corbi i Xavier Peirau, són que els jugadors es lesionen més en la categoria alevina i preferentment al turmell dret (82 per cent de les lesions), als lligaments i a les articulacions i, sobretot, en els mesos d’octubre i novembre.

També destaca l’estudi que influeix l’estat del terreny de joc i que les lesions apareixen en els primers 15 minuts dels entrenaments (es dedueix que a causa d’un inadequat escalfament), al doblar partits el cap de setmana i en situacions de no contacte entre els futbolistes d’aquestes edats. Matas ha tingut en compte l’exercici realitzat i la climatologia.

Aquest estudi, que ha donat lloc a dos aplicacions (app) per a mòbils i tauletes –una de recollida de dades d’aquestes lesions i una altra en la qual els jugadors registren el nivell de cansament i de fatiga– servirà, segons l’autor, “com a punt de partida per implementar estratègies preventives concretes per reduir lesions, a banda del benefici econòmic que suposarà per als pares i per a la mateixa mútua de la Federació Catalana”. Els doctors Peirau i Corbi van destacar, per la seua part, “la potencialitat per aplicar-lo en altres esports” d’un projecte que va ser defensat davant d’un tribunal format pels doctors Antoni Planas (president), Josep Maria Padullés (secretari) i Julio Calleja (vocal).

tracking