SEGRE

POLÍTICA ESPORTIVA FEDERACIONS

L'esport català diu prou

La UFEC reclama l’1% dels pressupostos de la Generalitat, després de patir retallades del 72% en cinc anys || “Europa inverteix una mitjana de 200 € per habitant i Catalunya sols 8,14”, afirma

Prop de 200 representants de 71 entitats esportives es van concentrar ahir davant la conselleria d’Economia a Barcelona.

Prop de 200 representants de 71 entitats esportives es van concentrar ahir davant la conselleria d’Economia a Barcelona.UFEC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va reunir ahir prop de 200 representants de 71 entitats esportives en una concentració davant la seu de la conselleria d’Economia per reclamar l’1% del pressupost de la Generalitat, actualment en negociació. Això significaria tenir uns pressupostos dignes que garanteixin la supervivència de l’activitat i el manteniment de la competitivitat de l’esport català en l’àmbit estatal i internacional.

El president de la UFEC, Gerard Esteva, va afirmar que el Govern no pot “continuar menyspreant l’esport. Som aquí per ensenyar una targeta groga al Govern com un primer senyal d’advertència. Si l’administració continua donant-nos l’esquena, seguirem reivindicant el que ens mereixem”, va afegir.

Des del 2009, les polítiques cap a l’esport han tingut retallades de fins al 72%. El 2009, la Generalitat va destinar 161,4 milions d’euros i el 2020 la previsió de la part proporcional que els pressupostos del Govern destinarien a l’esport és molt inferior a la de fa 11 anys. Serien prop de 43,68 milions, una retallada del 40% respecte a l’any passat.

Esteva va denunciar que la situació de l’esport català és molt dolenta, ja que és a la cua d’Europa en matèria de finançament. La mitjana europea està en uns 200 euros per habitant, que contrasta amb els 8,14 euros que rep un català. Un suec rep de mitjana 256 euros destinats a l’esport i un neerlandès, 199. A Espanya cada habitant compta amb 98 euros.

“Això és inadmissible. El 2009, Catalunya tenia 161 milions d’euros en matèria d’esport i ara estem en unes retallades del 70%”, va afirmar Esteva. La UFEC s’ha reunit amb els agents implicats del Govern en relació amb la distribució dels pressupostos, encara que Esteva va advertir ahir que, de moment, “els treu targeta groga”.

Si finalment les negociacions i les demandes de l’1 per cent acaben en res, Esteva va advertir que es produiran accions contundents com una vaga general de l’esport.

La UFEC està convençuda que, si s’atura l’esport català, llavors no hi haurà qui aturi les seues reivindicacions. “Les reividicaciones continuaran fins que no s’escolti les demandes del sector esportiu”, va explicar ahir Esteva durant la concentració davant de la conselleria d’Economia.

El sector esportiu significa el 2,1% del PIB català, ocupa més de 80.000 treballadors i té més de 40.000 voluntaris –entre esportius, dirigents, tècnics, assistents en competició i àrbitres, entre d’altres. Les reivindicacions sobre el finançament es troben actualment en tràmit parlamentari amb una proposició de llei de l’esport i l’activitat física de Catalunya.

Aquesta llei, pactada entre el Govern i el sector, ha de tornar al sector la dignitat que es mereix per tenir un model esportiu modern, eficient i homologat a Europa.

tracking