EL MILLOREL PITJOR

Enorme remuntada

El Força Lleida es refà després d’un nefast primer quart per guanyar un partit que gairebé tenia perdut || Atrapa el Castelló a la classificació i li pren l’‘average’ particular

Feliu va rebre l’homenatge del club i l’afició pels 500 partits.

Feliu va rebre l’homenatge del club i l’afició pels 500 partits.ITMAR FABREGAT

L’ICG Força Lleida va sumar ahir una victòria (87-80) que pot valer mitja permanència després de refer-se d’un primer quart nefast (10-30) i recuperar vint punts al tercer, per acabar tombant el Castelló (87-80), al qual atrapa ara a la classificació i, a més, li arrabassa l’average particular.

L’inici de duel dels de Gustavo Aranzana no presagiava res de bo. L’equip va sortir a la pista amb la pitjor cara, aquella que semblava desterrada després de l’arribada del tècnic val·lisoletà. La intensitat en defensa, una de les senyes d’identitat d’aquest nou Força Lleida, no es va veure de sortida i el Castelló, liderat per un exlleidatà, Brano Djukanovic, va posar la directa amb un parcial de sortida de 0-8. Cinc d’aquests punts van portar la firma del serbi que, a més, va provocar dos faltes a un Santa Ana desbordat.

L’equip lleidatà va completar una segona part superba, en què va passar per sobre del rival

Precisament l’entrada de l’últim reforç lleidatà, Eddy Polanco, pel nord-americà va ser providencial perquè l’ICG reaccionés. Ho va fer amb un parcial de 7-0, cinc punts consecutius del dominicà, amb triple inclòs (7-8). Semblava que el pitjor ja havia passat, però no seria així, ja que l’equip va desaparèixer de la pintura. Sense defensa, el Castelló va campar al seu aire. Van Zegeren va fer estralls a la pista i Bas i Puerto van estar letals des dels 6,75. I si en defensa l’ICG feia aigües, en atac va perdre el cap. Tirs molt forçats, alguns ni tan sols van picar el cèrcol, passades a l’estratosfera i transicions lentes. Tot això va derivar en un parcial demolidor de 3-22, que va elevar la renda castellonenca a la vintena de punts al final d’un primer quart devastador.

El segon va ser una mica millor, però no en va tenir prou l’ICG per posar en un compromís el rival. Un 5-0 de sortida, amb triple de Sans i cistella de Mbaye, semblava que revertia la situació, però va ser un mer miratge. Parcial de 0-6, ara liderat per Wade, i un altre màxim avantatge, 21 punts (15-36). Aranzana va poder reactivar els seus perquè no abaixessin els braços, una cosa inacceptable al seu vocabulari basquetbolístic, i amb la irrupció de Stutz, autor de nou punts gairebé consecutius, les diferències van anar reduint-se. Una tècnica assenyalada a l’entrenador rival, Antonio Ten, va ajudar que el marcador presentés un 33-44 a dos minuts per al descans, però una altra vegada l’encert de Djukanovic, amb un triple, el segon de la nit, i dos tirs lliures va donar a l’equip un avantatge de 16 punts al descans (35-51).

L’ICG havia de canviar molt les prestacions al segon temps si volia, almenys, competir fins al final, i ho va fer, no sense abans encaixar un parcial de sortida de 0-4 que restablia el desavantatge en 20 punts. Va ser a partir de llavors que el Força Lleida va posar el matx damunt davall. Va apujar la intensitat defensiva i el Castelló va començar a passar-ho malament. Els seus percentatges van començar a baixar i les pèrdues van créixer (gairebé el doble en aquest quart que en tota la primera meitat). Això va fer que els de negre, liderats per Stutz i un colossal Mbaye, anessin reduint el desavantatge fins a deixar-lo a zero al final del període (59-59), amb triple final d’un recuperat Miki Feliu per completar un parcial global de 24-8.

L’ICG havia tornat l’afront al seu rival, però quedava l’últim assalt, que va ser vibrant. Una altra cistella de Mbaye i un coust to coust de Stutz, que després de col·locar un tap a la cistella deixava una safata en la rival, situaven el 63-59, el màxim avantatge dels lleidatans en tot el partit.

El Castelló va reaccionar a força de triples. Wade i Bas van posar en dos ocasions en avantatge el seu equip (65-66 i 68-69), però dos cistelles seguides de Mbaye, dos triples de Sans i Chapela i un ganxo marca de la casa de Shaquille van establir un altre màxim avantatge, ara de sis punts (80-74) a menys de dos minuts i mig del final. El Castelló va aguantar i va situar el 80-78, però en aquell moment va irrompre Polanco per començar a ser decisiu. Va anotar un triple que va deixar els castellonencs gelats i va acabar anotant quatre punts des del tir lliure, els dos últims després d’una antiesportiva que van rubricar una grandíssima victòria davant d’un Barris Nord entregat.