SEGRE

CRISI AGRÀRIA

Jordà adverteix que la solució per a la fruita no és fàcil i serà lenta

UP qualifica d’insuficients les mesures del ministeri, que millora fons per a les assegurances || Els preus del camp es quadrupliquen a l’arribar al consumidor

Centenars d’agricultors, ahir davant la seu del ministeri a Madrid.

Centenars d’agricultors, ahir davant la seu del ministeri a Madrid.ASAJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va advertir ahir al Parlament que la solució per al problema estructural que travessa el sector fructícola serà “lenta, no fàcil i complexa”. Responia així a una pregunta de la diputada republicana per Lleida i alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells, que va recordar que els agricultors cobren tot just 20 cèntims d’euro per quilo per una fruita que els en costa 40. Jordà va recordar el pla d’acció de la fruita posat en marxa el 2017 i va apuntar que els productors tenen aspectes per posar en marxa en el capítol d’organització. Es referia així a fer efectiva la circumscripció econòmica, dit d’una altra forma, que Afrucat pugui dictar normes d’obligat compliment com a organització representativa del sector. També va dir que no ha publicat l’extensió de norma, és a dir, la quota de 50 euros per hectàrea anunciada per, entre altres mesures, poder tirar endavant campanyes de promoció del consum i que va aixecar reticències en almenys una part dels agricultors.

D’altra banda, Unió de Pagesos considera que l’anunci del ministre d’Agricultura, Luis Planas, d’incrementar el pressupost de les assegurances agràries no és suficient per resoldre la greu crisi per la qual passa la fruita dolça, tot i que és positiu tenint en compte que arriba després de la gran retallada del 2016, feta pel Govern del PP, i que va suposar uns increments de cost per als productors de la fruita d’entre el 25 i el 30 per cent. El problema que planteja aquesta mesura, va dir, és que la crisi de preus del sector impossibilitarà al productor de fruita disposar de prou capital circulant per contractar l’assegurança agrària la campanya següent. Va insistir a demanar al ministeri ajuts urgents per finançar el capital circulant i un d’arrancada de 10.000 hectàrees de préssecs i nectarines.

Peres i pomes que es paguen en origen a 55 i 35 cèntims arriben al consumidor a 2,23 i 2,05 €

També urgeix que la fruita sense drets d’ajuda pugui accedir a la reserva estatal i la transposició de la directiva comunitària de pràctiques comercials deslleials, que serveixi per posar fi a la deficient regulació dels contractes de dipòsit, a banda de la modificació de la venda a pèrdues.

Els productes agrícoles van multiplicar el seu preu al gener per més de quatre des de la cotització al camp fins al preu de venda al públic a les botigues, mentre que els derivats de la ramaderia (carn, ous, llet) van triplicar el preu, segons un estudi de COAG, de la qual forma part JARC.

tracking