SEGRE

Strava, l''app' esportiva de moda, també ajuda a millorar les ciutats

Strava, l''app' esportiva de moda, també ajuda a millorar les ciutats

Strava, l''app' esportiva de moda, també ajuda a millorar les ciutatsStrava

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aplicació mòbil Strava, que utilitzen 50 milions de corredors i ciclistes a tot el món per mesurar els quilòmetres que recorren en les seues curses, afronta el 2020 la meta de ser rendible, una fita que estan "a punt" d’aconseguir, va assegurar el seu responsable per a Espanya i França, Greg Vermersch. "Estem a punt de ser rendibles, el 2020 ho podem aconseguir", va afirmar en una entrevista amb EFE el portaveu per al mercat espanyol d’aquesta companyia que compta amb 2,2 milions d’usuaris a Espanya i aspira a augmentar a tot el món el nombre d’usuaris del seu servei de pagament, denominat 'Summit' i que ofereix serveis addicionals amb un cost d’uns 5 euros al mes.

Després d’una dècada centrada en fer créixer el nombre d’atletes que utilitzen el seu servei, que guanya un milió d’usuaris cada mes anomenats per l’aspecte social –els atletes poden compartir els seus temps o comparar el seu rendiment amb la resta en 'segments’ de rutes creats pels usuaris– Strava es veu a la cruïlla de mostrar-se, a més, com una companyia rendible. "A Silicon Valley hi ha hagut un canvi de mentalitat, ja no es valora tant a les empreses per la seua capacitat de créixer, sinó per la seua capacitat de ser rendibles", va apuntar Vermersch.

Per a això, se centraran durant aquest any 2020 a "motivar els atletes" perquè es passin al servei de pagament, que segons el seu parer els ofereix "valor" i pot "ajudar molt a l’esport", encara que el servei gratuït continuarà sense tenir publicitat. "No volem ser un Facebook de l’esport, posar anuncis no és el nostre objectiu", va afegir l’executiu de l’aplicació per als mercats espanyol i francès.

2,2 MILIONS D’USUARIS A ESPANYA

Fundada el 2009 pels estudiants de Harvard Michael Horvath i Mark Gainey, Strava pren el seu nom de la paraula sueca que significa 'esforçar-se' i l’últim any ha guanyat més de mig milió d’usuaris a Espanya, dels 1,6 milions que tenia a finals de 2018 els 2,2 amb els quals ha tancat el passat 2019. "Espanya és un país molt actiu, no només són usuaris donats d’alta, sinó que utilitzen el producte. Hem notat un increment del 40 % en les activitats pujades cada mes", va comentar Vermersch.

Els usuaris espanyols d’aquesta plataforma es reparteixen gairebé a parts iguals entre corredors, ciclistes i usuaris que combinen ambdós esports, i comencen a aparèixer altres activitats, com les caminades, el ioga o els entrenaments amb peses. A més, creixen els usuaris de plataformes de ciclisme virtual en interior.

Destaquen també els maratonians: un 8% dels atletes espanyols de Strava han completat els mítics 42,2 quilòmetres alguna vegada, una xifra "bastant alta en comparació amb altres països", encara que lluny del 24 % de maratonians del Japó.

Als països llatinoamericans, l’aplicació té una gran acceptació al Brasil, que és el seu segon mercat internacional amb 7 milions d’usuaris. Més enrere queda Colòmbia, amb gairebé un milió d’atletes, seguit per Mèxic, Xile, l’Argentina i el Perú.

Encara que el seu focus està en incrementar el nombre d’usuaris dels seus servei de pagament, l’aplicació té altres fonts de finançament. Una d’elles és la creació de reptes, als què marques i curses poden acudir per motivar els atletes i generar "una experiència de marca integrada a la vida de l’atleta".

Diverses proves de Barcelona, tant la marató com la mitja marató, han utilitzat aquesta eina per proposar reptes als corredors, i fins i tot altres proves, com la marxa cicloturista Polar Gran Fondo La Mussara utilitza Strava per cronometrar els temps dels participants.

UTILITZAR LES DADES DELS ATLETES PER MILLORAR LES CIUTATS

La tercera via d’ingressos per a l’aplicació es diu Strava Metro i vincula l’esport amb una de les preocupacions creixents de les societats urbanes: la mobilitat a les ciutats.

Utilitzant les dades anònimes que corredors i ciclistes dipositen a la plataforma, l’aplicació és capaç de generar mapes de calor que permeten als organismes públics detectar quins són les rutes més utilitzades i fer servir aquesta informació en millorar les seues infraestructures. "La nostra missió amb aquest servei és millorar les ciutats", va afirmar Vermersch, que va explicar que treballen amb fins 300 organitzacions a tot el món, des de països sencers com Noruega o Escòcia a serveis municipals com el sistema de transports públics de Londres. "Amb els bombers d’Utah (Estats Units) treballem perquè trobin rutes millors per lluitar contra el foc, veient els trajectes dels atletes i en quant temps els realitzen", va afegir l’executiu de l’aplicació.

Un servei que de moment Strava no ha pogut portar a Espanya per falta de personal, encara que reconeix que han tingut contactes a Espanya amb les administracions madrilenyes i amb organitzacions de turisme regionals.

En la seua marató cap a la rendibilitat, l’aplicació que utilitzen milions de corredors i ciclistes a tot el món oferirà als seus usuaris millores als mapes durant aquest any 2020. "No puc especificar gaire, però tot el que envolta als mapes funcionarà millor", va finalitzar Greg Vermersch.

tracking