SEGRE

DEPORTES

Més de 900 perfils falsos vinculats a l'empresa que va contractar el Barça van fer també campanya contra l'independentisme

Més de 900 perfils falsos vinculats a l’empresa que va contractar el Barça van fer també campanya contra l’independentisme || Va promoure dotzenes d’etiquetes a Twitter i més de 240.000 missatges

El Barça es va exercitar ahir per preparar el partit de diumenge amb el Madrid.

El Barça es va exercitar ahir per preparar el partit de diumenge amb el Madrid.FCB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nicestream, una empresa vinculada a I3 Ventures, firma que el FC Barcelona va contractar per monitoritzar les xarxes socials i presumptament llançar missatges a Facebook contra els rivals del seu president, van fer també campanya contra l’independentisme. Nicestream va promoure dotzenes d’etiquetes a Twitter i Facebook amb més de 240.000 missatges entre els anys 2014 i 2015 que es van dedicar a difondre publicacions antiindependentistes. En particular, el compte de Societat Civil Catalana va ser el més retuitejat i esmentat durant mesos, els que van entre la consulta del 9-N i les eleccions a Catalunya.

Així es desprèn d’un reportatge publicat per El País, que ha tingut accés a 922 perfils de les xarxes socials, dels quals uns 300 segueixen actius. L’anàlisi del diari revela una campanya amb la pretensió de disputar a l’independentisme el domini de Twitter i Facebook amb comptes com MasCatalà i Som Més, ubicats a Espanya i l’Uruguai. Segons l’anàlisi d’El País, la campanya es va iniciar amb l’etiqueta #VullSaber el 28 d’octubre del 2014, dotze dies abans de la consulta del 9-N promoguda pel Govern d’Artur Mas, i va durar fins a l’estiu del 2015. Aquell dia es van comptabilitzar en una hora fins a 500 tuits amb l’etiqueta #VullSaber i els perfils que més van publicar eren a l’Argentina. Les publicacions estaven impulsades a través de hashtags i eren preguntes sobre la independència de Catalunya: “Quins problemes resoldrà la independència a Catalunya?”, “Parlar castellà està en contra del procés?” i “Vull saber si seré estranger al meu propi país”.

El central va rebre un cop al turmell, però estarà disponible diumenge per jugar contra el Madrid

La base de dades analitzada per El País inclou més de 500 comptes en castellà i 335 en català. Als comptes en català predominen com a lloc d’origen Tortosa, Salt i Catalunya. Alguns noms són una barreja de cognoms amb aparents errades i altres d’impecables: Dolors Oilivia, Constanti Claromunt, Nicolau Gramunt, Abril Angresola, Esther Albanese, Mercè Llach, Jordi Aguilar o Dani Berenguer. Per als usuaris que tuitejaven en castellà, els perfils afegien l’equip al qual presumptament seguien –Barça, Madrid o Sevilla–, el partit al qual votaven –PP, UPyD, Cs, tot i que també apareixia Societat Civil Catalana–. El País va informar Twitter d’aquesta base de dades i la plataforma ha suspès la majoria de comptes i a d’altres els ha demanat que demostrin que hi ha un usuari real al darrere.

En els últims mesos el Barça ha vist com perdia diversos jugadors per lesió com Luis Suárez, Dembélé, Jordi Alba i Sergi Roberto. S’hi ha de sumar que el club va decidir vendre Carles Pérez, Abel Ruiz i Todibo. En total, set baixes davant una incorporació, la del danès Braithwaite, que no pot jugar la Lliga de Campions. Així doncs, per a la tornada davant el Nàpols, Setién tindrà a disposició Ter Stegen i Neto com a porters i deu jugadors més del primer equip, encara que falta saber si Jordi Alba es recupera a temps: Semedo, Lenglet, Piqué, Umtiti, Junior, De Jong, Rakitic, Arthur, Leo Messi i Griezmann. Ansu Fati i Riqui Puig, Araujo, Collado, Iñaki Peña i Akieme tenen encara fitxa amb el filial.

tracking