De nou líders

El Barça se situa al capdavant provisionalment al derrotar la Reial Societat gràcies a un penal decretat pel VAR i marcat per Messi || Als blaugranes, que van patir fins al final, els va faltar ritme i fluïdesa, i Braithwaite va ser titular amb bona nota

Messi, dins de la porteria després d’una ocasió de gol fallada pel Barça.

Messi, dins de la porteria després d’una ocasió de gol fallada pel Barça.EFE

Un penal transformat per Leo Messi en el minut 81, després de la intervenció del VAR, va salvar el Barça, que va recuperar el liderat provisionalment al derrotar la Reial Societat, en un exercici poc convincent dels de Quique Setién, que van tornar a firmar una tèbia actuació.

Els locals van jugar a llampecs, sense continuïtat, encara amb la ressaca d’haver perdut el liderat al Santiago Bernabéu. La derrota en el clàssic i una altra setmana de polèmiques amb les formes del segon Eder Sarabia van portar un Barça que continua sense destacar amb el tècnic càntabre. La Reial, de menys a més en el seu perill, va tenir opcions de celebrar la final de Copa del Rei amb un cop a la capital catalana.

El primer quart d’hora de la represa va ser el millor del Barça amb Messi molt actiu i ocasió de Rakitic

El quadre blaugrana va tornar a ser una ombra dels seus millors dies, amb el problema afegit que Messi tampoc va matar quan va poder a la primera part. Després del descans, la Reial va tornar a disputar la pilota, però una escomesa local va portar bones ocasions i, sobretot, una mà de Le Normand que el col·legiat va considerar penal al veure-ho en el VAR. Després el VAR va anul·lar el 2-0 que havia marcat Jordi Alba. El Barça va demanar l’hora al final, amb tres punts (58) que pressionen el Reial Madrid (56) en la seua visita avui al Betis.

Els barcelonistes, necessitats imperiosament de la victòria, van tenir els seus millors minuts en el primer quart d’hora de la segona davant un rival que venia de classificar-se per a la final de Copa i va tenir molt control del joc, però sense ocasions clares.

El Barça està saturat. Des de fa temps el seu futbol no ofereix confiança. De vegades sembla que vol i no pot; falta confiança a l’equip de Quique Setién i quan s’enfronta a equips amb personalitat pateix massa.

La Reial Societat d’Imanol Alguacil, flamant finalista de Copa, va plantejar un partit obert, el plantejament que molts equips repeteixen aquest any al Camp Nou que, amb una mica d’atreviment i molta pressió, en tenen prou per posar en un compromís els blaugranes. Ahir no va ser una excepció. La millor notícia per al Barça és que per fi té un jugador que va a l’espai, Martin Braithwaite, un baló d’oxigen per a Leo Messi, amb qui es va entendre des del primer minut. Des de la banda esquerra, va ser el danès qui va agitar el seu equip. Va intentar els un contra un, va buscar la profunditat i sempre va tenir entre cella i cella la meta de Remiro.

Seua va ser la primera ocasió, en una rematada en el minut 10, i també la segona (m. 15) i la tercera (m. 16). Més enllà de Braithwaite, el Barça no tenia gaires més recursos. Va tenir problemes per sortir amb la pilota jugada des da darrere, on Ter Stegen va patir; no estava fi en la creació Rakitic i el Barça sofria en les transicions, en les quals la Reial es plantava fàcilment davant del porter local, això sí, amb poc perill. En una arrancada d’orgull a la mitja hora, un robatori de Messi a Llorente va estar a punt de ser l’1-0, encara que la millor ocasió del Barça no va arribar fins al minut 40, quan una combinació entre Braithwaite, De Jong i Messi no va ser aprofitada per l’argentí.

La Reial va apuntar més que va disparar i la seua millor opció la va generar una gran passada de Barrenetxea que Portu no va poder controlar. Al descans, com ja ha ocorregut en aquest curs al Camp Nou, el 0-0 va ser el símptoma del que havia succeït. Els millors minuts del Barça es van viure en el primer quart d’hora del segon temps. Va tenir Messi més presència en atac i els blaugranes van gaudir de fins a cinc ocasions per decidir. L’argentí hauria pogut avançar el seu equip en el 54 i el 60, però la més clara va ser una rematada propera de Rakitic que va salvar Remiro (m.65).

Piqué, un minut després, i una jugada col·lectiva en la qual Alba no va encertar en l’última passada van ser les accions més destacades dels de Setién, que a partir del 70 i ja amb Oyarzabal i Zubeldia sobre el terreny de joc, va veure com la Reial va aconseguir el control.

Isak i Monreal, aquest en una transició, van apretar el Barça fins que va aparèixer el VAR, en un refús de Le Normand després d’una centrada d’Arturo Vidal en el 79. Van avisar l’àrbitre, ho va veure al monitor i va assenyalar penal, que va transformar Messi en el 81. Després, en el 95, el mateix VAR anul·laria un gol a Alba després de rebre una passada d’Ansu Fati.

madrid

Un vibrant 2-2 va refermar al Sevilla dos punts per sobre de l’Atlètic, igualats en gols, en penals i en revisions del VAR.

eibar

El Mallorca torna a somiar amb la permanència al guanyar el primer partit fora i ho va fer amb solvència davant d’un rival directe com l’Eibar, ara amb problemes.

getafe

El Getafe va xocar contra el Celta i va firmar un empat sense gols. L’equip de José Bordalás es va estampar contra la gàbia que va muntar el rival, tancada i barrada per rascar un punt.