SEGRE

CORONAVIRUS ELS EFECTES EN L?ESPORT

Els Jocs Olímpics, el 2021

El primer ministre japonès i el president del COI cedeixen a les pressions i els ajornen un any || Les dates que se sospesen són del 23 de juliol al 8 d’agost, el mateix període que el 2020

Thomas Bach, juntament amb el Govern nipó i els organitzadors, no han tingut més remei que acordar un ajornament.

Thomas Bach, juntament amb el Govern nipó i els organitzadors, no han tingut més remei que acordar un ajornament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El termini d’un mes que es va donar diumenge passat el COI per decidir si ajornava o no els Jocs Olímpics de Tòquio va quedar finalment reduït a quaranta hores, les que van passar entre aquell primer comunicat i l’anunci fet públic ahir pel primer ministre japonès, Shinzo Abe, confirmant l’ajornament al 2021 de la cita més important de l’esport mundial.

Fins fa tot just una setmana, posposar els Jocs havia estat un tabú per al Govern nipó i també una opció que el president del COI, Thomas Bach, es resistia a reconèixer. Però la propagació del coronavirus i la pressió dels comitès i federacions nacionals han provocat un canvi de discurs per acabar cedint a l’evidència: no hi haurà Jocs aquest any.

Fins ara havia estat l’únic motiu per cancel·lar en cinc ocasions la cita olímpica

La cita olímpica tindrà lloc finalment “després del 2020 però no més enllà de l’estiu del 2021”, segons van acordar Abe i Bach en una conversa telefònica que van mantenir ahir i en què també van participar representants de les autoritats esportives i polítiques del Japó. I és que pensar en un ajornament més breu, a finals del 2020 com s’havia estudiat com a opció, no hauria garantit el final de la pandèmia aleshores.

Al principi, les dates que es pretenen dur a terme són del 23 de juliol al 8 d’agost, el mateix període que estava previst aquest any.

Els organitzadors nipons han decidit conservar Tòquio 2020 com a nom de l’esdeveniment i podran mantenir al seu territori la flama olímpica que va arribar des d’Olímpia (Grècia) a terres nipones la setmana passada, per simbolitzar així “la llum al final del túnel en què ens trobem ara”, segons el comunicat del COI.

Per petició del primer ministre nipó, la flama es quedarà provisionalment a la prefectura de Fukushima (al nord-est de Tòquio), una de les regions més afectades pel terratrèmol i el tsunami del 2011 seguit d’un accident nuclear, i on estava planejat que comencés el relleu de la torxa aquest mateix divendres.

A partir d’ara, el simbolisme de la flama olímpica inclourà també la lluita de la humanitat contra el coronavirus.

Només les dos Guerres Mundials havien obligat fins ara a retardar-los La guerra era, fins ahir, l’únic motiu pel qual s’havien ajornat o cancel·lat els Jocs Olímpics, en cinc ocasions entre les edicions d’estiu i les d’hivern. Però la pandèmia de Covid-19 que recorre el planeta va aconsellar ahir ajornar fins al 2021 els Jocs de Tòquio 2020.

tracking