SEGRE

Dissabte es podrà sortir a córrer i dilluns els esportistes professionals ja estaran en disposició de reiniciar l'activitat

Dissabte es podrà sortir a córrer i dilluns els esportistes professionals ja estaran en disposició de reiniciar l’activitat || Dubtes sobre el pla del Govern central per al retorn a l’esport no professional

Foto d'arxiu de rúners corrent al costat de la Llotja.

Foto d'arxiu de rúners corrent al costat de la Llotja.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va delimitar dimarts els temps sota els quals tornarà per exemple la Lliga de futbol, però respecte a l’activitat esportiva no professional encara existeixen molts dubtes i inconcrecions en el procés que se suposa s’aniran resolent a mesura que s’avanci en les quatre fases en què està dividida la desescalada. Segons es va apuntar des del Govern espanyol s’han seguit dos criteris. Primer, si l’esport és individual o per equips i segon, si es practica a l’aire lliure o sota sostre. Aquest dissabte ja es podrà sortir a fer exercici i dilluns vinent, 4 de maig, els esportistes professionals, federats i les Lligues professionals tornaran als seus entrenaments de manera individual. Els clubs professionals (només hi ha quatre Lligues professionals a Espanya: les masculines de futbol, bàsquet, handbol i futbol sala. Cap de les Lligues femenines no està reconeguda com a professional) podran iniciar la posada a punt la setmana que ve, sempre que Sanitat doni llum verda a la realització dels tests. És el protocol que havia previst la Lliga de futbol de tornada a l’activitat. Aquesta és la denominada Fase 0 de l’operació desescalada. L’11 de maig s’entraria oficialment en la Fase 1. Aquí el Govern central permetrà l’obertura dels centres d’alt rendiment a menor ocupació, centres esportius mitjançant cita prèvia (sense contacte físic ni ús de vestidors) i instal·lacions esportives a l’aire lliure per a l’exercici individual. També es permetrà l’“entrenament mitjà” a les Lligues. Això és, exercici en grups reduïts, sempre que s’extremin les mesures d’higiene. En la Fase 2, no abans del 25 de maig, hi hauria entrenaments totals en Lligues professionals i entrenaments bàsics en les no professionals (per exemple, la Segona B amb el Lleida). En la Fase 3, a partir del 8 de juny en el millor dels casos, els gimnasos ja podrien obrir però amb limitació d’aforament. I seria temps per a la tornada a la competició si les xifres són optimistes.

LeS quATre FASeS de deSeScALAdA en L’eSPOrT

FASE 0

- 2 de maig

  • Esport professiona i federat: Entrenaments individuals de professionals i federats. Entrenament bàsic de Lligues professionals (Primera i Segona divisió de futbol, ACB de bàsquet). Activitat esportiva sense contacte.
  • Esport no professional: Activitat esportiva sense contacte (muntar en bici, córrer, patinar, surf, etc.) sempre que es faci de forma individual i amb la protecció adequada (distància, màscara en esports no aquàtics, quan sigui possible, etc.).
  • Esports que es podran practicar: En la Fase 0 els esports que es podran practicar, des d’aquest dissabte, seran pel carrer o per la carretera, sense contacte i de manera individual. Podran practicar-se, per exemple, atletisme, ciclisme, patinatge o surf, que el text del Govern central posa com a exemple. Encara que les platges continuaran tancades el públic, la mesura dóna llum verda als nadadors en mar obert i practicants d’esports nàutics com la vela o el pàdel surf. Aquí sorgeixen dubtes com: nadar al mar és el mateix que banyar-se com qualsevol ciutadà fa al costat de la platja? I excepte en els esports aquàtics la mascareta està recomanada. Al document posa textualment que s’ha de posar “sempre que sigui possible”.

  • FASE 1

    - 11 de maig

    • Esport professiona i federat: Obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mitjà en Lligues professionals.
    • Esport no professional: Instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic (només per practicar esports en els quals no hi hagi contacte: atletisme, tenis, golf). Activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.
    • Esports que es podran practicar: Fase 1. Aquí ja comencen els dubtes i inconcrecions. La mesura diu que reobriran les instal·lacions a l’aire lliure per als esports individuals sense contacte, és a dir, com poden ser les pistes d’atletisme, les pistes de tenis o els camps de golf. Però aquí ve una contradicció perquè podria entendre’s que també s’obriran les piscines descobertes, però segons el CSD aquest és un aspecte encara per concretar. El document diu també que es podran obrir centres esportius amb cita prèvia sense contacte i sense utilitzar els vestidors. La mesura aniria encaminada a la gimnàstica o les arts marcials.

  • FASE 2

    - 25 de maig

    • Esport professiona i federat: Entrenament bàsic en Lligues no professionals federades. Entrenament total en Lligues professionals. Reobertura de campionats professionals mitjançant partits a porta tancada o amb limitació d’aforament, que poden ser retransmesos.
    • Esport no professional: Espectacles i activitats esportives a l'aire lliure amb aforament limitat, en termes similars a les activitats culturals i de lleure d’aquesta fase. Instal·lacions esportives en espais tancats sense públic (només per practicar esports en els quals no hi hagi contacte o el risc de contagi sigui baix).
    • Esports que es podran practicar: La fase 2 sembla, a priori, la més inconcreta per a l'activitat esportiva no professional. Parla de l’obertura d’instal·lacions tancades sense públic i per a “esports en els quals no hi hagi contacte o el risc de contagi sigui baix”. Però el mateix Consell Superior d’Esports ha matisat que per considerar que abans de decidir què és un risc de contagi baix necessita un temps. Tan sols s’apel·la a la prudència. Per això es veu improbable que es permetin partidets de futbol sala o de bàsquet, per exemple. Sí que podria permetre’s el pàdel. I en aquesta fase podrien obrir-se les piscines cobertes.

  • FASE 3

    - 8 - 22 de juny

    • Esport professiona i federat: Entrenament mitjà en Lligues no professionals federades.
    • Esport no professional: Espectacles i activitats esportives a l’aire lliure amb aforament menys limitat. Espectacles i act. esportives en llocs tancats (esports sense contacte com a patinatge). Públic: 1 persona /20 m2. Partits i activitats amb 1/3 aforament, garantint la separació de seguretat entre espectadors o amb màxim d’1/3 aforament en gimnasos, sense ús de vestidors.
    • Esports que es podran practicar: En la Fase 3 arribaria l’hora, per resumir-ho, de l’obertura dels gimnasos. Estaria permesa la presència de públic de forma molt limitada si hi ha algun tipus de competicions dels esports professionals. En aquest punt només es parla de grades, però també entraran en aquesta categoria els gimnasos. Això sí, amb limitacions, perquè no es podrien utilitzar els vestidors i es permetria només un terç de l’aforament total. D’aquesta mesura es dedueix que els esports no professionals que es practiquen per equips i amb contacte com futbol, bàsquet, futbol sala o handbol quedarien ajornats per quan finalitzi la desescalada, o com ho ha denominat el Govern central , la “nova normalitat”..

  • tracking