SEGRE

DEPORTES

Llum verda a l'Inef de la Seu d'Urgell

La Generalitat aportarà 3,5 milions d'euros anuals per al funcionament ordinari de la facultat, i la Diputació un màxim de 4 per construir l'edifici || Ahir es va firmar el conveni telemàticament

Representants de la Generalitat, Diputació, ajuntament, Inefc i UdL, ahir durant la firma del conveni que es va fer telemàticament.

Representants de la Generalitat, Diputació, ajuntament, Inefc i UdL, ahir durant la firma del conveni que es va fer telemàticament.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudis universitaris coordinats per l’Inefc i adscrits a la Universitat de Lleida (UdL) que s’implantaran a la Seu d’Urgell a partir del curs 2021-2022 ja compten amb el conveni marc. Les cinc institucions implicades en el projecte, Generalitat, Diputació, ajuntament de la Seu, Inefc i UdL, van firmar ahir, de forma telemàtica, el document que certifica i impulsa la formació, i que arriba un any més tard del que s’havia anunciat inicialment com a conseqüència de l’estat d’alarma provocat pel Covid-19, tal com va publicar SEGRE el 25 d’abril passat.

El departament de Presidència de la Generalitat es farà càrrec del cost del funcionament ordinari del grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), especialitzat en esports a la natura, amb una aportació anual de 3,5 milions d’euros, mentre que la Diputació assumirà la construcció de l’edifici on s’ubicarà, fins a un màxim de 4 milions d’euros, i el consistori costejarà la resta. La consellera i portaveu del Govern de Catalunya, Meritxell Budó, va explicar que la Generalitat aportarà aquests 3,5 milions d’euros anuals quan “estigui en ple rendiment” i aculli uns 400 alumnes. “A partir del quart o cinquè any”, va apuntar.

Durant la firma de l’acord, la consellera, que va presidir l’acte, va destacar que els estudis convertiran la ciutat “en un epicentre de formació del Pirineu i de professionals relacionats amb el món de la muntanya” i que seran una oportunitat per “arrelar i atreure gent” a aquest territori.

El Secretari General d’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, que també va participar-hi de forma simultània, va afirmar que els estudis “reforçaran el paper de l’esport com a motor econòmic i de dinamització del territori” i va xifrar en “més de 9.000” les persones que han cursat estudis d’Inefc des de la seua instauració el 1975.

El president de la Diputació, Joan Talarn, va dir que no “es prova d’aconseguir un petit Inefc a la Seu, sinó de transformar el futur campus en el centre nacional sobre el qual pivoti la formació en excel·lència dels esports a la naturalesa”. Alhora també va defensar que els professionals de la naturalesa “aprenguin i es formin als mateixos paratges en els quals més tard desenvoluparan la seua activitat”. Talarn va acabar la intervenció fent un reconeixement a la capital de l’Alt Urgell per fer “una aposta decidida amb els Jocs Olímpics del 92, creant la infraestructura i realitzant l’especialització esportiva entorn de l’aigua”.

El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, va assenyalar que la firma del conveni “és un pas més” de la voluntat de “descentralització” de la universitat i va apostar per dotar el Pirineu d’una estructura per a “crear, retenir i atreure talent”.

El director d’Inefc Catalunya, Jordi Solà, es va mostrar convençut que el grau Inefc-Pirineus es convertirà en una formació “de referència tant en el context nacional, com estatal i internacional”.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va assegurar que la capital de l’Alt Urgell i el Pirineu “són la millor ubicació per realitzar la formació tècnica i universitària de l’Activitat Física i de l’Esport”, perquè “la millor manera d’assolir l’aprenentatge sobre els esports al Medi Natural és fer-lo directament al medi natural i, a la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell disposem de tot el que cal per poder realitzar-lo”.

Fàbrega va destacar que aquest projecte “generarà activitat econòmica lligada a la formació, a la docència i a la investigació. La Seu és una ciutat d’esport, i ara, amb aquests estudis que aviat es materialitzaran, serem una ciutat universitària d’esport”, va afegir.

Fàbrega apunta que el nou edifici estarà operatiu l’any 2023 El primer curs del grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) a la Seu d’Urgell començarà el setembre del 2021 i s’impartirà dos anys a les instal·lacions municipals del centre cultural Les Monges de la ciutat, tal com va confirmar l’alcalde, Jordi Fàbrega, que va dir que l’Inefc-Pirineus tindrà edifici propi “a partir de l’any 2023”. La ubicació encara no s’ha triat, després que s’hagin descartat les dos propostes inicials: la Ciutadella de Castellciutat i el Seminari Diocesà.

Representants de la Generalitat, Diputació, ajuntament, Inefc i UdL, ahir durant la firma del conveni que es va fer telemàticament.

Representants de la Generalitat, Diputació, ajuntament, Inefc i UdL, ahir durant la firma del conveni que es va fer telemàticament.

tracking