SEGRE

RUTES ESPORT EXTREM

Córrer 500 km seguint el meridià 0

Avui els lleidatans Òscar Balsells i Sílvia Puigarnau inicien aquesta ruta insòlita

Sílvia Puigarnau i Òscar Balsells inicien avui la travessia.

Sílvia Puigarnau i Òscar Balsells inicien avui la travessia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És, sens dubte, el viatge més salvatge que queda a Europa occidental”, assegura el lleidatà Òscar Balsells, cofundador de Carros de Foc i més tard de Pedales del Mundo, de la seua última creació: recórrer a peu el meridià zero o de Greenwich durant 500 km i 10.500 metres de desnivell positiu, partint des de Torla, a la vall oscenca d’Ordesa, i arribant al port del Grau a Castelló.

Balsells, vigent campió d’Espanya de Trail Running en la categoria de veterans i vuitè en el passat Mundial, començarà avui aquesta travessia seguint la línia imaginària que determina tots els fusos horaris del món, amb l’atleta d’Agramunt Sílvia Puigarnau, bronze a l’últim Europeu de Skyrunning. És una ruta de grans contrastos ja que comença a prop de cims de més de 3.000 metres, i passa, entre altres llocs, per la Sierra de Guara, el desert dels Monegres, l’anomenat mar d’Aragó que és l’embassament de Mequinensa, la comarca del Matarranya (Terol) o els ports de Morella (Castelló), territoris en els quals, expliquen Balsells i Puigarnau, “en algunes etapes estarem 50 km sense veure ningú i sense passar per cap poble”. Volen fer el recorregut en dotze dies, “però no hi anirem amb intenció de batre cap rècord. Ho farem sense pressa”, asseguren.

La productora barcelonina Evasion TV els seguirà en aquesta travessia per realitzar un documental que transcorre per l’anomenada Espanya buidada i que servirà per crear un nou producte de turisme actiu com ho van ser en el seu dia Carros de Foc o Pedales del Mundo.

Sílvia Puigarnau està entusiasmada amb un projecte que li arriba després de truncar-se pel confinament el Desafío de Gigantes, un repte solidari en la lluita contra les malalties degeneratives de retina que s’hauria d’haver començat a l’abril i que consistia a pujar l’Aneto. “La mitjana diària serà d’uns 40 o 50 quilòmetres, tot per senders i camins, i és la calor el que ens fa més por”, apunta Puigarnau, corredora del potent equip Nike Trail, pel qual va fitxar aquest any.

La ruta del meridià zero ja l’ha fet Òscar Balsells, però en solitari i en BTT. Afirma que “el va atrapar” des del primer moment. “Després de deixar el desembre del 2011 l’organització de Pedales del Mundo, estic molt satisfet d’haver creat aquesta ruta [ell l’anomena Meridià Ø, ha registrat la marca i ha posat en marxa un web] perquè és una cosa que va més enllà d’una ruta organitzada. A mesura que anava sumant quilòmetres, m’adonava que realment és un viatge en què no només el paisatge va canviant, sinó que la mateixa ruta et va atrapant, sense voler deixar-te sortir”, conclou Balsells.

tracking