Derbi amb descens

El Barça guanya un partit gris i envia matemàticament a Segona l'Espanyol, que portava 26 anys consecutius a Primera || Luis Suárez, al cap de poc d'arrancar la segona meitat, decideix un duel mancat de futbol i que va tenir dos expulsats ratificats pel VAR

El Saragossa podria igualar-lo a 64 punts si venç a Tenerife, mentre que el Girona, que és en zona de play-off, juga contra l’Almeria.

?

L’últim descens va ser el 1993 al perdre el ‘play-off’ de promoció davant del Racing on jugava Setién

La victòria en el derbi situa els de Quique Setién a un punt del Madrid, que demà rep l’Alabès

barcelona

El Barça, amb més sofriment del que s’esperava, va dictar sentència i va enviar l’Espanyol a Segona divisió, després d’encadenar 26 temporades seguides a la màxima categoria. Un gol de Luis Suárez al cap de poc d’iniciar-se la segona meitat, just després de les dos expulsions, una per bàndol, va decidir un derbi bastant soporífer i amb poques ocasions que manté els blaugranes en la pugna amb el Madrid pel títol. L’Espanyol, en canvi, certifica l’inevitable i repeteix el tràngol del 29 de juny del 1993, data en la qual va consumar el seu fins ara últim descens al perdre el play-off de promoció davant del Racing de Santander, on jugava Quique Setién, que ara els envia a Segona com a tècnic del Barça.

Davant de la capacitat de crear, destrucció; davant la possibilitat de buscar espais, densitat de futbolistes. I així una vegada i una altra. El Barça es va estavellar durant molts minuts contra l’autobús disposat per Rufete, però no només això, perquè els blanc-i-blaus es van sentir còmodes amb el paper de convidats i van tenir millors ocasions per obrir el marcador.

Va mantenir Quique Setién el dibuix que havia transformat els dubtes del seu equip en un meravellós partit a Vila-real, amb l’únic canvi de Rakitic, que va entrar per Arturo Vidal, però davant es va trobar un rival que sabia que li tocava perseguir ombres, empetitir espais i córrer a la contra. De fet, la primera gran ocasió va nàixer d’una recuperació, una passada en llarg de Marc Roca i un mà a mà d’Embarba davant Ter Stegen, que va estar impecable i va salvar el seu equip en el minut 10.

Setanta, vuitanta, fins al 85% de possessió va arribar a tenir el Barça durant el primer temps, però ocasions, poques. Un córner de Messi, buscant el gol olímpic en el minut 14, va ser la primera aproximació dels locals, resposta amb una acció per l’esquerra de Dídac Vilà i una rematada de Marc Roca, un dels destacats.

Messi, una altra vegada a pilota parada, en aquesta ocasió en el llançament de falta, va posar a prova Diego López (min. 22) i la pilota va passar molt a prop del travesser. La millor ocasió dels blaugranes va ser en una passada filtrada de Griezmann sobre Luis Suárez que l’uruguaià no va aconseguir concretar en l’últim instant (min. 25).

Fins al final del primer temps, el guió del matx es va mantenir inalterable. L’Espanyol va explorar accions a l’esquena de la defensa del Barça i va crear molt perill, com en un acció en la qual Dídac Vilà (min. 44) va disparar contra el pal, en la millor ocasió del primer temps.

El 0-0 amb el qual es va arribar al descans deixava els dos equips orfes d’objectius, no valia a cap dels dos: al Barça perquè se li escapava definitivament el tren de LaLiga i a l’Espanyol perquè es consumava el descens. Va moure fitxa Setién al descans, amb la idea de sacsejar el partit. Va posar Ansu Fati per Semedo, però la intenció es va esfumar en quatre minuts, perquè el jove del planter va ser expulsat per una acció sobre Calero. Munuera Montero, advertit per la sala VAR, va visionar l’acció i va expulsar Ansu després d’haver-lo amonestat inicialment amb groga. La jugada es va repetir, aquesta vegada entre Pol Lozano i Piqué, i en el minut 53 el partit ja era un deu contra deu i tot va canviar. Amb espais, el Barça es va sentir més lliure i tres minuts després Luis Suárez va marcar. Va ser en una acció de Griezmann, que va cedir de taló a Messi i el tret d’aquest, rebutjat per un defensor, va arribar a l’uruguaià, que no va perdonar (min. 56). Més enllà d’aquesta jugada, Messi va disposar d’una bona acció per al 2-0, ben resolta per Diego López (min. 69), però a poc a poc el Barça es va anar apagant i l’Espanyol va creure a sumar, almenys, un empat i acomiadar-se de la millor manera. Un parell de rematades de Raúl de Tomás (min. 77 i 90) i una altra de Bernardo van estar a punt d’acabar amb les aspiracions del Barça, però allà es va acabar tot. Els de Quique Setién van sumar una trista victòria i l’Espanyol se’n va a Segona, on va jugar per última vegada la temporada 1993-94 després de perdre una promoció davant d’un Racing en el qual jugava l’ara tècnic blaugrana, que s’ha convertit en la bèstia negra dels blanc-i-blaus.

sevilla

El Betis va golejar 3-0 l’Osasuna i segella de forma matemàtica la salvació en un partit que va dominar davant d’un rival amb els deures ja fets i minvat per les baixes en atac.

getafe

La qualitat inesgotable de Santi Cazorla, autor de dos gols de penal i de la jugada que va desembussar el duel amb el Getafe, va acabar amb el conjunt madrileny, que va perdre 1-3 i va lamentar les decisions del VAR en el 0-1 i l’1-2.

Luis Suárez, al marcar              el gol de la victòria blaugrana.