ELS DETALLS

Messi els porta fins a Lisboa

L'argentí, que va marcar el segon gol i va forçar el penal del 3-0, va tornar a ser clau per posar el Barça als quarts de final per tretzena temporada consecutiva || Divendres s'enfrontarà amb el Bayern Munic

Leo Messi va celebrar en gran el segon gol del Barça, que encarrilava la classificació per a Lisboa.EUROPA PRESS

El Barça més pràctic i amb més punteria del curs no va donar opcions al Nàpols, al qual va guanyar per 3-1 i es va classificar, amb sofriment al final, per als quarts de final de la Champions per tretzena temporada consecutiva, ronda en la qual l’espera divendres a Lisboa el Bayern Munic, que ahir va tornar a golejar el Chelsea (4-1) per segellar el pas.

Va ser un partit atípic. Els blaugranes van ser efectius, però no efectistes. Van saber jugar les seues cartes i van anotar dos gols en les primeres dos aproximacions a l’àrea d’Ospina (Lenglet i Messi) amb la qual cosa van consolidar la classificació. Més de cinc mesos d’espera i una vegada que tots els trens s’han escapat, al Barça només li quedava la Champions i un enorme acte de fe en un escenari buit, observat per l’enorme mirall de la televisió i en el qual totes les emocions, com els sons, es multipliquen com un ressò infinit.

L’holandès va firmar ahir el millor partit europeu amb el Barça, i Griezmann amb prou feines es va veure

Havia de ser la nit de Leo Messi, en la qual tot fluís, el dia de la reivindicació per clavar un cop o morir, just quan el rival de blanc havia caigut el dia abans davant l’aliat Pep Guardiola, i el Barça no va fallar, encara que ho va fer amb una gestió del partit diferent. De fet, el Nàpols va dominar la situació en els primers deu minuts. Quedarà el dubte de si els italians van tancar el Barça o si Quique Setién va determinar que el seu equip deixés la iniciativa en el joc per assestar fiblades a la contra. La possessió dels de Gattuso va arribar al 20-80 en els primers deu minuts, cosa mai vista ni al Camp Nou ni lluny de l’estadi. En el minut 2, un doble rebot va permetre a Mertens un rematada propera que va acabar al pal esquerre de la meta de Ter Stegen. Es van encendre totes les alarmes.

Però aquest Barça dels dubtes, fràgil i sense pegada a la recta final de LaLiga va saber gestionar bé el partit i es va transformar. Davant la falta de creativitat, va jugar més en transicions i va aprofitar les jugades a pilota aturada. En la primera rematada sobre la meta d’Ospina, a la sortida d’un córner, Lenglet es va desfer de Demme i va marcar de forma inapel·lable l’1-0 en el minut 10.

El Nàpols, que a l’anada va jugar al gat i al ratolí, va caure a la seua pròpia trampa. Tenia el control, però el Barça era letal. Sense Busquets ni Arturo Vidal, sancionats; Rakitic va fer de migcampista, De Jong va llegir molt bé el partit i Sergi Roberto va complir. En la segona rematada a porta, va arribar el 2-0 per als blaugranes. Messi, en una acció en la qual a batzegades es va endur la pilota entre quatre rivals i, caient, va rematar a la xarxa en el minut 23. Un gol de perseverança i qualitat de l’argentí, que va celebrar amb efusivitat. Set minuts després, els de Setién podien haver certificat el pas a la fase final de Lisboa. Després d’una gran acció col·lectiva i una passada magistral de De Jong amb l’exterior del peu dret, Messi va controlar i va batre Ospina. L’àrbitre, prèvia llarga consulta amb el VAR, va anul·lar el 3-0 per una mà del deu del Barça que ningú no havia vist.

El VAR va haver de tornar a intervenir en una acció de Koulibaly sobre Messi. L’argentí es va avançar a l’acció del defensa, que va colpejar el turmell del davanter. Luis Suárez va transformar el 3-0 al descompte. Aquí no va acabar la història del primer temps. Un altre penal, aquest cop de Rakitic a Mertens, va permetre a Insigne anotar el 3-1 al tall del descans i donar vida als napolitans. A la segona meitat, el Barça va jugar a retenir i ho va aconseguir. Va mantenir la pilota, no va arriscar i va jugar amb cap. Qui va interpretar el partit a la perfecció va ser Frenkie de Jong, molt bé en el joc a l’espai i al primer toc. A vint minuts per al final, Gattuso va posar més pólvora per forçar almenys un gol i Milik ho va aconseguir al minut 80, però en clar fora de joc. Al final va debutar el del planter Monchu i el Barça va gestionar la pilota, va tocar i tocar per deixar morir el partit. Messi, cansat per l’esforç i adolorit pel cop del primer temps, va ser el reflex del sofriment blaugrana, que seran a la fase final de Lisboa, on els espera el Bayern, un rival que des que va tornar del confinament es manté invicte i intractable.