SEGRE

ESPORT

El boom de les bicicletes farà que el sector millori les xifres de 2019

El boom que està vivint la demanda de bicicletes a Espanya durant els últims mesos, després del final de l’estat d’alarma, farà que previsiblement el sector es converteixi en un dels pocs de l’economia espanyola que tancament el 2020 en positiu i fins i to

Els establiments com aquest només disposen de bicicletes de gamma alta després de l’auge de vendes.

Els establiments com aquest només disposen de bicicletes de gamma alta després de l’auge de vendes.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El boom que està vivint la demanda de bicicletes a Espanya durant els últims mesos, després del final de l’estat d’alarma, farà que previsiblement el sector es converteixi en un dels pocs de l’economia espanyola que tancament el 2020 en positiu i fins i tot creixi més del que va créixer el 2019.

"No és forassenyat afirmar que es podrà tancar l’any bastant per sobre dels 1.871 milions d’euros de volum de negoci i les més d’1.260.000 bicicletes venudes el 2019", assegura Efe Carlos Núñez, secretari general de l’Associació de Marques i Bicicletes d’Espanya (AMBE).

I és que els números parlen per si sols: segons l’AMBE, les botigues i grans superfícies han experimentat en els mesos més recents un increment de la demanda del 400 % respecte al període previ al confinament.

Per això, i tot i que encara és aviat per fer balanç, el sector espera un augment de vendes "molt considerable", superant fins i tot el 20 % que van créixer les de 2019 respecte a 2018.

La demanda ha estat tal que les botigues han arribat a tenir problemes d’estoc per a alguns models, principalment els més econòmics.

Aquests models de bicicletes, les anomenades de "primer preu", són les que més han triomfat aquests mesos, tant de categoria urbana com per a ús recreatiu ('bicicleta de muntanya' o tot terreny), i en un rang de preu d’entre 400 i 1.000 euros.

Segons Núñez, la falta d’unitats va començar a notar-se el juny i el juliol, provocant que durant el mes d’agost "hagi estat molt difícil poder trobar bicicletes econòmiques a tot el país".

Els factors principals que han provocat aquest augment en la demanda de bicicletes han estat dos: les ganes dels ciutadans de disfrutar de l’aire lliure després del confinament i l’elecció de la bicicleta com a mitjà per anar a treballar i evitar així el transport públic.

Per això, les bicicletes urbanes amb preus més ajustats, ideals per desplaçar-se al treball, han estat les més venudes durant els últims mesos.

L’alta demanda, tanmateix, no ha provocat un encariment del preu de les bicicletes, sinó tot el contrari: "Com que la demanda s’ha concentrat en models més econòmics, esperem que el preu mitjà es redueixi lleugerament respecte als 204 euros de 2019", explica Núñez.

IMPULS DE LES AUTORITATS

Els diferents governs autonòmics també han impulsat aquest creixement amb algunes mesures, com la conversió en zona de vianants massiva de carrers i l’ampliació de carrils bicis en algunes ciutats.

Grans urbs com Madrid o València també han posat en marxa plans d’ajuda per comprar bicicletes, urbanes o elèctriques, que poden assolir els 600 euros.

Per a l’AMBE, malgrat que totes les mitges "són molt bé intencionades", les de la Comunitat de Madrid, que poden arribar a bonificar el 50 % del preu de la bicicleta elèctrica, "són el model a seguir".

En aquest sentit, la venda de bicicletes elèctriques també han patit un "increment notable".

D’aquests ajuts podran aprofitar-se també els nouvinguts al sector, ja que segons l’AMBE molts dels compradors durant aquests mesos han estat persones que no utilitzaven anteriorment la bicicleta, una tendència que s’observa "a nivell mundial".

Però perquè el sector continuï creixent, Núñez creu necessari dur a terme "mesures d’impuls de l’oferta de mobilitat ciclista", entre altres llocs a Madrid, que es troba actualment "a anys llum de la resta de capitals europees".

UN PROBLEMA D’OFERTA GLOBAL

El boom del sector no es redueix només a Espanya: el fenomen de la venda de bicicletes en els últims mesos s’ha estès per molts països amb economies capdavanteres.

Al maig, al Regne Unit va créixer la demanda un 200 % i es va arribar a esgotar l’estoc en superfícies com Decathlon.

Als Estats Units va passar una cosa similar: a finals d’abril s’havien esgotat els models de gamma baixa, amb un creixement del 121 % a les bicicletes urbanes i un 85 % de les elèctriques.

Cap que recordar que la paralització de les fàbriques a Àsia, en les quals es fabriquen molts dels components de les bicicletes, va començar fins i tot abans que a Espanya, per la qual cosa la cadena global de subministraments es va començar a veure afectada ja en el primer trimestre de l’any.

Aquesta situació ha provocat que a l’alta demanda de bicicletes s’hagi sumat una oferta limitada provocada per l’aturada econòmica mundial dels últims mesos.

Malgrat la incertesa econòmica actual, les perspectives a curt termini del sector són encoratjadores, havent hagut fins i tot d’avançar l’inici de la temporada 20/21 per fer davant l’exagerada demanda que tenen els distribuïdors.

tracking