Mir hereta la corona de Marc

El mallorquí es va proclamar campió del món al finalitzar setè a Xest || Retorna el títol a Suzuki, que no el conquistava des del 2000

Àlex Márquez felicita Joan Mir, pilot que hereta la corona del seu germà Marc.

Àlex Márquez felicita Joan Mir, pilot que hereta la corona del seu germà Marc.MOTOGP

El pilot mallorquí Joan Mir (Suzuki) es va convertir ahir en el nou campió del món de MotoGP al finalitzar setè en la carrera de MotoGP del Gran Premi de la Comunitat Valenciana, penúltima cita del Mundial, un resultat que li va permetre sumar els punts necessaris per garantir-se el títol de manera matemàtica.

Mir hereta la corona que fins ara ha lluït el lleidatà Marc Márquez, que no ha pogut defensar el títol al trencar-se l’húmer en la primera cita mundialista, a Jerez, el 19 de juliol.

Àlex Márquez, adolorit per la caiguda de dissabte, va finalitzar al lloc 16, molt a prop de la zona de punts

Amb 23 anys, el balear, campió mundial de Moto3 el 2017, ha fet front amb maduresa a la pressió com a líder de la general i ha aconseguit el màxim guardó del motociclisme el seu cinquè any al Mundial.

Des del 2012, sempre el campió del món és espanyol; Jorge Lorenzo (2012 i 2015) i Marc Márquez (2013, 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019) s’han alternat dalt de tot, una cosa que continuarà un Mir que es converteix en el quart campió estatal a la màxima categoria després del balear, el de Cervera i Àlex Crivillé (1999).

El seu triomf porta, a més, l’alegria a Suzuki, que aconsegueix el seu primer campió de la categoria reina des del 2000, quan ho va aconseguir per última vegada Kenny Roberts Jr.

Tot plegat en un campionat marcat per la pandèmia de coronavirus i, per descomptat, per l’absència del campió defensor, Márquez, a qui la inoportuna lesió d’húmer ha impedit lluitar pel seu novè títol i setè de MotoGP. Àlex Márquez, que va tenir una forta caiguda dissabte que li va afectar el canell esquerre, va acabar al lloc 16. Àlex sortia vintè a la graella, va arribar a remuntar cinc posicions, la qual cosa li va permetre situar-se a la zona de punts en el primer terç de la carrera. Però el dolor a causa de l’esmentada caiguda li va impedir continuar progressant i després de molt esforç va finalitzar en la setzena posició, a tan sols 49 mil·lèsimes dels punts.

La victòria ahir a Xest va ser per a l’italià Franco Morbidelli (Yamaha), que va dominar des de l’inici fins al final i va encapçalar un podi en el qual el van acompanyar l’australià Jack Miller (Ducati) i Pol Espargaró (KTM), company d’equip de Marc la pròxima temporada a Honda i que repeteix la posició que ja va aconseguir la setmana passada en aquest mateix circuit.

Mentre Morbidelli defensava la seua posició de privilegi després de ser el més ràpid dissabte, Quartararo, que partia onzè, acusava la pressió i se n’anava recte en un revolt per reincorporar-se dinovè. A falta de divuit voltes una caiguda del Diable i el seu posterior abandó aplanaven el camí per a Mir.

I és que el de Palma havia aconseguit guanyar algunes places en l’inici, ascendint de la dotzena a la desena posició i posteriorment la novena per la caiguda del francès Johann Zarco (Ducati).

La retirada de Quartararo i la posició retardada d’Àlex Rins (Ducati), els seus dos principals rivals pel campionat, l’aixecaven momentàniament com a campió del món.

La caiguda del japonès Takaaki Nakagami (Honda), en plena lluita per arrabassar la tercera plaça a Pol Espargaró, va permetre al balear ascendir una altra posició, i encara que la tensió es va mantenir fins al final va poder segellar la victòria en la general amb la seua setena posició.

Àlex Rins (Suzuki) va acabar quart i Aleix Espargaró (Aprilia) va ser novè, just davant de Maverick Viñales (Yamaha). El Mundial dirà adéu la setmana que ve en el GP de Portugal a Portimao.

En Moto2 va guanyar Jorge Martín (Kalex) davant d’Héctor Garzó /Kalex), frenant així Marco Bezzecchi (Kalex), tercer, en la seua lluita per assolir el líder de la general, Enea Bastianini (Kalex), que manté 14 punts sobre Sam Lowes (Estrella Galicia 0,0).

En Moto3 victòria de l’italià Tony Arbolino (Honda), mentre que el líder, Albert Arenas, (KTM) va ser quart. Arenas, Ai Ogura (Honda) i Arbolino es jugaran el títol a Portimao.

lleida

Jaume Betriu, del Moto Club Segre, es va proclamar ahir subcampió del món d’enduro E3, a l’última prova de la competició, que es va celebrar a Portugal.

El pilot de Coll de Nargó se centrarà ara a preparar l’última prova del Campionat d’Espanya, així com la seua participació de nou en el Dakar.

Un altre pilot del Moto Club Segre, Ferran Cardús, es va proclamar també ahir subcampió d’Espanya de Supoermoto Prop, en la competició que es va disputar al Circuit d’Alcarràs. Lluitava amb Lukas Hollbacher pel títol que, finalment, va ser per al pilot de KTM.

I a Calataiud, Nil Arcarons es va proclamar campió d’Espanya d’Elit-MX1.

Joan Mir va explicar que mai havia “patit tant” en una carrera i que se li havia fet “eterna”. “Ens hem emportat aquest títol, hem fet les coses bé. Segurament no he estat el més ràpid en totes les curses, però sí que he estat el més constant en el podi, i això ha fet que sigui el més ràpid. És curiós, perquè he acabat la temporada, que per a mi està acabada i amb l’objectiu complert, i ja estic pensant en la següent. A Portimao aniré a divertir-me”, va apuntar el pilot mallorquí. “No m’ho crec encara. No em queden forces per celebrar-ho, estic molt cansat després d’una carrera en la qual he patit moltíssim. En tot l’any no havia patit tant.”

Àlex Márquez va felicitar Mir. “Vull felicitar Mir, vam ser companys d’equip el 2018 a Moto2 i ha tingut una temporada molt consistent, es mereix ser el campió”, va afirmar.

D’altra banda. va afegir que va ser una carrera complicada: “El problema ha estat que no tenia força al canell, ha estat una cursa dura però hem pogut acabar-la després de dos abandons. Es tractava de generar confiança i preparar-se per a Portimao.”

“Estic feliç d’haver acabat la carrera, crec que el nostre resultat no és tan dolent considerant la caiguda de dissabte. Ara l’objectiu és recuperar-se el màxim possible per a l’últim cap de setmana de l’any i acabar la meua temporada de rookie”, va dir el de Cervera.