SEGRE

Alerta, notícia falsa: No ha mort un empleat funerari que va fotografiar el cadàver de Maradona

Alerta, notícia falsa: No ha mort un empleat funerari que va fotografiar el cadàver de Maradona

Alerta, notícia falsa: No ha mort un empleat funerari que va fotografiar el cadàver de MaradonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dels empleats de la funerària que va preparar el cadàver de Diego Armando Maradona no va aparèixer mort en un abocador de l’Argentina després de filtrar fotografies del cos sense vida de l’astre del futbol: és una informació falsa. Els missatges que parlaven de la mort d’aquest treballador es van estendre a les xarxes socials en països com l’Argentina i Espanya gràcies a un tuit atribuït a la secció d’esports del diari argentí Clarín, que assegurava: "Troben el cos sense vida de l’empleat de la funerària que es va fotografiar amb Diego Armando Maradona i posteriorment va ser acomiadat".

El missatge incloïa, a més, un enllaç a una notícia publicada pel diari en la qual s’informava de l’acomiadament del preparador del fèretre, que juntament amb un altre company i el seu fill es van fer fotografies al costat del taüt descobert de Maradona.

Aquesta informació es va replicar en altres missatges de Twitter, amb llegendes com a "això és #VergüenzaNacional, la gent de Maradona va matar l’home" o "L’extreballador de la funerària (...) és trobat en un contenidor per la policia".

Els esmentats tuits contenen vídeos que, en el primer cas, mostren una conversa de WhatsApp en la qual es donen detalls de la mort de l’empleat i, en el segon i emès pel mateix compte impostor, retraten la suposada troballa del seu cos en un dipòsit d’escombraries a Buenos Aires.

DADES: Cap autoritat argentina  ha informat de la mort de l’empleat, el suposat tuit de Clarín és fals i el vídeo que presumptament mostra la troballa del cadàver de l’empleat és de març. Ni la Policia ni cap mitjà argentí han informat de la mort de l’empleat, identificat com Diego Molina i que es va entregar a les autoritats després de ser acomiadat per la filtració de les imatges, com sí que va informar el diari argentí en l’enllaç del missatge.

Tanmateix, la resta del tuit que se li atribueix a Clarín Deportes és fals i va ser emès pel compte @AdictBarcelona, que va canviar el seu nom i la seua foto de perfil en aquesta xarxa social per suplantar la secció esportiva del rotatiu. L’usuari utilitza ara una altra imatge i el nom Adifacts, encara que el tuit en qüestió encara es conserva.

Consultat per EFE, Clarín va assegurar a través d’un correu electrònic que "tant el compte com la notícia són 'fakes' (falses)" i va adjuntar una cadena d’intercanvis entre el seu gerent de xarxes socials, Fernanda Brovia, i l’editor Pablo Vaca en la qual es notifica la denúncia d’aquest perfil davant de la xarxa social. El diari argentí sí té un perfil sota l’usuari @Clarin_deportes, però aquest compte amb més de 66.000 seguidors i ostenta la insígnia de verificació de Twitter, mentre que el compte impostor no assoleix els 2.600 subscriptors.

De la mateixa manera, i com a producte d’una recerca inversa d’un fotograma clau del material, el vídeo que suposadament retrata com va ser trobat el cos de l’empleat funerari condueix a un vídeo de YouTube de març passat del portal informatiu SM Notícies. Les imatges corresponen a la troballa del cos d’un home en el municipi de San Martín, al Gran Buenos Aires, que posteriorment va ser identificat com Alejandro Gabriel Delfino i era xef de professió.

LES POLÈMIQUES FOTOS

Enmig de la commoció mundial per la seua mort el passat 25 de novembre, diverses fotografies preses abans que el cos de Maradona sortís cap a la Casa Rosada, seu de l’Executiu i on va ser vetllat, es van viralitzar i van donar la volta al món.

Les fotografies originals mostren el cos sense vida del jugador, conegut com a El Pelusa i que no s’havia pogut veure de cap altra manera, ja que el vetllatori va ser a caixa tancada.

Les instantànies van ser preses per tres treballadors de la funerària Sepelios Pinier, que es va ocupar del cadàver del futbolista, mort als 60 anys, i que hauran de declarar davant de la Fiscalia, que els va decomissar telèfons i altres dispositius durant un registre.

Els homes no van ser detinguts, ja que els suposats delictes comesos no són penals. Un dels exempleats, un home de 48 anys anomenat Claudio que apareix en una de les fotos al costat del seu fill de 18 anys i el cadàver de Maradona, va demanar perdó de manera pública en un programa radiofònic local.

De la mateixa manera, va deslligar l’empresa funerària de responsabilitat i va explicar que rep amenaces telefòniques d’un grup de seguidors de club Argentinos Juniors.

Diego Antonio Molina, l’empleat de la funerària que suposadament va ser trobat mort, es va entregar dissabte passat en una comissaria en una investigació policial iniciada tant pels apoderats legals del difunt com per l’exesposa i les filles de Maradona. Molina es va presentar juntament amb el seu advocat a la Comissaria Veïnal 15A de la Policia de la Ciutat, del barri de Buenos Aires de Chacarita, en una investigació d’ofici per profanació de cadàver i la violació de drets personalíssims.

tracking